Eveniment

Un regizor britanic deschide o clinica intr-un sat transilvanean unde nu exista medic

24.08.2009, 00:00 63

Regizorul britanic Luke Douglas-Home a decis sa infiinteze un centru medical in satul Viscri, din judetul Brasov, dupa un accident pe care l-a suferit in aceasta localitate, in 2005, in urma caruia a putut sa descopere „ororile sistemului medical din Romania", informeaza timesonline.co.uk, citat de Mediafax.

Viscri este un sat izolat din Transilvania, extrem de popular in randul turistilor occidentali aflati in cautarea unei zone din Europa care sa nu fie afectata de progres.

Printul Charles de Wales, mostenitorul tronului Marii Britanii, a fost atat de incantat de Viscri dupa prima lui vizita, incat a cumparat ulterior o ferma in aceasta localitate, pe care a transformat-o intr-un mic han.

In Viscri nu exista niciun medic, nicio infirmiera si niciun fel de servicii medicale. Satenii sunt obligati sa parcurga mai multi kilometri, pe un teren accidentat, pentru a ajunge la un dispensar si o distanta mult mai mare pana la cel mai apropiat spital.

In urma cu patru ani, Douglas-Home a cazut de pe cal in apropiere de Viscri si s-a lovit destul de grav la cap. I s-a facut o injectie cu un medicament folosit la tratarea cailor, la o ferma din apropiere, pentru a se impiedica inflamarea creierului, iar apoi a fost transportat in remorca unui camion, pana intr-o zona invecinata, de unde a fost preluat de o ambulanta care l-a dus la un spital din Brasov, dupa un drum de 50 de minute. Dupa ce starea lui a devenit stabila, cineastul britanic a fost transportat la principalul spital de neurochirurgie din Bucuresti. Dupa doua saptamani, el a fost transportat cu un avion la Londra, pentru un tratament suplimentar, pe care il continua si in prezent.

In timpul convalescentei, Luke Douglas-Home, fiul regretatului Charles Douglas-Homes, fostul editor-sef al celebrei publicatii The Times, a hotarat sa infiinteze o fundatie de caritate, care a primit numele The Medical Trust si care strange fonduri pentru o serie de proiecte umanitare in Romania. El spera sa stranga 19.000 de lire sterline - circa 22.000 de euro - pentru a deschide centrul medical din Viscri. Un medic va fi recrutat de fundatie, pentru a lucra cu jumatate de norma in acest spital.

„Daca oamenii ar cunoaste ororile sistemului medical de aici, ar fi cu adevarat socati. Oamenii isi dau coate, la propriu, impingandu-se unii pe altii si implorand ca rudele lor sa primeasca ingrijiri medicale. Nu pot sa imi imaginez ce ar fi putut sa mi se intample, daca nu as fi fost cetatean strain si nu as fi beneficiat de o asigurare completa. Am primit cel mai bun tratament posibil. Nu pot sa imi imaginez, insa, ce se intampla cu romanii obisnuiti", a declarat regizorul pentru The Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO