Eveniment

Un sfert din capitalul Comvex, transferat pentru 17 mil. euro

08.07.2008, 20:14 21

Actiunile operatorului portuar Comvex Constanta (CMVX) au facut astazi obiectul unor tranzactii importante, in valoare de 61,8 mil. lei (17 mil. euro) prin care s-au transferat peste 1,1 mil. de actiuni, reprezentand 25,4% din capitalul social.
Transferurile s-au derulat la un pret mediu de 55 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 67,2 mil. euro.
Prima tranzactie s-a derulat cu un pachet de 977.500 de titluri, reprezentand circa 22% din companie. O participatie asemanatoare cu cea care s-a transferat ieri era detinut inainte de societatea Ece Energy Consulting Establishment, care a cumparat in martie actiunile de la fondul american de investitii Broadhurst in schimbul a 49,7 mil. lei (13,6 mil. euro).
Este posibil ca Ece Energy Consulting sa fi preluat pachetul in martie pentru a-l vinde mai departe unui alt client interesat, obtinand astfel un castig din diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare al participatiei.
Profitul estimat in acest caz se ridica la 4,2 mil. lei (1,2 mil. euro) obtinut in mai putin de patru luni de zile. Pretul la care Broadurst si-a lichiditat in martie participatia la Comvex a fost de 51 lei/actiune, cu 7,2% sub cel de la care s-au derulat tranzactiile de ieri cu aceste titluri.
Ulterior, s-a mai transferat in piata un pachet de 115.700 de titluri, reprezentand 2,6% din actiunile Comvex, la acelasi pret, prin intermediul unor tranzactii in valoare de 6,4 mil. lei (1,7 mil. euro).
Comvex Constanta este controlata de societatea Solidmet SRL, care detinea inainte de aceasta tranzactie un pachet de aproape 54% din actiuni, Solidmet fiind controlata la randul ei de doi investitori persoane fizice, respectiv Liviu Marin Muntean si Corneliu Idu, care detin impreuna indirect 55% din actiunile Solidmet.
Un pachet de 24% din actiunile Comvex este in mana unor investitori care detin participatii de sub 5% din actiunile operatorului portuar.
Solidmet a achizitionat anul trecut din piata un pachet de aproape 2% din actiunile Comvex Constanta, dupa mai multi ani in care firma s-a multumit cu participatia majoritara, de circa 52%, pe care o detinea anterior.
Titlurile Comvex Constanta au fluctuat in ultimul an in jurul nivelului de 45 lei/actiune, la nivelul mediu de transfer al acestor titluri din sedinta de ieri, de 55 lei/actiune, titlurile Comvex aducand in acest an un randament de 25%, fiind printre putinele titluri din piata care au inregistrat cresteri in aceasta perioada.
Anul trecut, afacerile Comvex s-au majorat cu 52%, ajungand la 75,3 mil. lei (22,5 mil. euro), iar profitul net al operatorului portuar a urcat cu 72%, pana la 15,83 mil. lei (4,7 mil. euro). Firma a hotarat sa distribuie in acest an aproape tot profitul realizat anul trecut pentru dividende, valoarea bruta a acestuia fiind de 3,395 lei.
In primele trei luni din acest an, afacerile Comvex au crescut cu 38% comparativ cu aceeasi perioada din 2007, la 25,3 mil. lei (6,9 mil. euro), insa profitul net a scazut cu 22,3%, la aproape 4 mil. lei (1,1 mil. euro).
Comvex Constanta intentioneaza sa investeasca in acest an peste 20 mil. euro in echipamente pentru incarcarea, descarcarea si transportul materiilor prime pe nave. In acest scop, actionarii companiei se vor intruni la mijlocul lunii iulie pentru a discuta contractarea unor credite de pana la 20 mil. euro destinate realizarii acestor investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO