Eveniment

Unul dintre pionierii fondurilor de investiţii din România a murit

Unul dintre pionierii fondurilor de investiţii din...

Autor: Cristian Hostiuc

14.07.2016, 16:15 2208

Robert Luke, unul dintre pionierii fondurilor de investiţii din România, a murit la vârsta de 69 de ani, lăsând în urmă o generaţie de români, care au învăţat „meserie” de la el, în a investi în companii, a le restrctura, a le creşte şi a le vinde, ulterior.

Luke a venit în România în perioada 1995, alături de BERD-Banca Europeană de Reconstrucţii şi Dezvoltare, pentru a investii în companii româneşti care urmau să se privatizeze sau în companii antreprenoriale româneşti, care aveau nevoie de capital, knowledge şi relaţii pe pieţele externe.

Luke, care prin GED a administrat Fondul Român Post Privatizare, a investit în Sicomed, una dintre cele mai mari companii de medicamente din România,  pentru ca peste câţiva ani investiţia să fie vândută către gigantul Zentiva. Rentabilitatea investiţiei a fost de 6,8 ori.

De-a lungul celor peste 15 ani, în care a analizat economia românească, el a stat în spatele unor investiţii în companii, de aproape 200 de milioane de euro, prin două fonduri.

În afară de Sicomed, el a mai investit în Arctic, lanţul hotelier Continental, Infopress.

Spaniolii de la GED - investitori pe termen lung în companiile româneşti

31 mai 2011 Autor: Roxana Pricop

Prezenţa spaniolilor în piaţa locală de private equity s-a făcut simţită încă de la sfâr­şi­tul anilor '90, când com­pa­nia şi-a deschis biroul în Bu­cu­reşti. Prin intermediul fondurilor de private equity pe care le administrează, GED se numără printre investitorii străini de cursă lungă din România cu peste 150 mil. euro in­vestiţi în cei aproape 15 ani de activitate pe piaţa locală.

Fondurile de private equity investesc în com­panii nelistate, achiziţionând pachetul ma­joritar sau minoritar de acţiuni.

Experienţa românească pentru spa­niolii de la GED a început în anul 1996 când compania a câştigat mandatul de ad­mi­nistrare a unui fond de investiţii post-privatizare (GED Eastern Fund I), la care a fost acţionar şi Banca Europeană pentru Re­construcţie şi Dezvoltare (BERD) şi care a strâns angajamente în valoare de 44 mil. euro pentru investiţii. Prin intermediul acestui fond, GED a intrat în acţionariatul a numeroase companii româneşti, printre cele mai importante numărându-se pro­du­că­torul de medicamente Sicomed, pro­du­că­torul şi distribuitorul de frigidere Arctic, parcul industrial Iride, lanţul hotelier de trei stele Continental.

Alături de infuziile de capital, care în unele cazuri au depăşit în valoare 10 mil. dolari, GED s-a implicat în restructurarea acestor companii şi eficientizarea unui ma­na­gement învechit şi adesea deficitar. Astfel, după o investiţie de peste 10 mil. dolari alături de un alt fond de investiţii Global Finance în 1999, GED şi-a marcat exit-ul din producătorul de medicamente Sicomed în 2005 reuşind să îşi multiplice de 6,8 ori banii investiţi.

În 2005 strânge angajamente de in­ves­tiţii în valoare de 150 mil. euro pentru al doilea fond destinat Europei de Est - Eas­tern Fund II. Încă de la început, ţinta acestui fond a fost România, iar modul în care arată por­tofoliul fondului în prezent con­firmă acest lucru. Dominaţia activelor ro­mâneşti în porto­foliul spa­niolilor este evi­dentă. GED Eastern Fund II deţine par­ti­cipaţii la agen­ţia de turism Happy Tour, la Diamedix - cel mai mare dis­tribuitor în Ro­mânia al Siemens Diag­nos­tic -, la pro­du­că­torul de energie în co­ge­nerare Total Ener­gy Bu­siness, firma de pază şi protecţie Rosegur, lanţul de distribuitori Fonomat. Ul­timele intrate în portofoliul fondului sunt Info­press, cea mai mare tipografie, şi site-ul de servicii turistice Paravion.ro, achi­ziţie fă­cută prin intermediul agenţiei Happy Tour.

Fondul poate investi între 7 şi 23 mil. euro pe tranzacţie, faţă de un ma­xim de 8 mil. euro valabil pentru primul fond.

"Cumpărăm de la antreprenori care deţin frâiele afacerii. Ceea ce facem noi ul­te­rior este să instaurăm middle mana­ge­mentul, să fixăm ierarhiile şi să profesio­na­lizăm managementul companiei", spune Robert Luke, directorul general al GED pentru Europa de Sud-Est.

Modelul folosit de GED pe piaţa lo­ca­lă pentru investiţiile realizate a constat în con­solidarea în jurul unui nucleu, creş­terea valorii şi mai apoi exitul. După o lun­gă cursă de achiziţii, GED a pus bazele unuia dintre cei mai puternici dealeri GSM de pe piaţa locală. Cu o reţea de peste 165 de magazine la nivelul întregii ţări, Fo­no­mat a rezultat în urma integrării a cinci re­ţe­le de dealeri ai Orange: Plus GSM, Da­sim­pex, Lexor, Puls GSM şi GSM Land. Pro­cesul de rebranding al celor cinci com­pa­nii a atras investiţii de aproape 500.000 de euro.

Printre investiţiile GED în România se numără şi imobiliarele, compania înfiin­ţând un fond special pentru plasamentele în real estate. Prin fondul imobiliar REEI, GED a investit în proiectul de birouri Berceni Business Park în 2007 şi într-un proiect rezidenţial în 2010.

Companii româneşti în cadrul cărora GED deţine participaţii

·         Rosegur

·         Red Projects

·         Fonomat

·         Happy Tour

·         Diamedix

·         Total Energy Business

·         Infopress

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO