Eveniment

Valoarea investitiilor straine a crescut cu 37% in primele sapte luni

30.09.2004, 00:00 9

Valoarea investitiilor straine directe in Romania inregistrate in primele sapte luni ale acestui an se ridica la 1,2 miliarde euro, cu 37% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
Distributia regionala a capitalului social subscris de societatile cu participare straina, in iulie 2004, plaseaza regiunea Bucuresti-Ilfov pe primul loc, cu 52,19% din total, urmata de regiunea Sud - Muntenia, cu 30,28%, regiunea Vest, cu 13,13% si de regiunea Nord -Vest, cu 1,95%.
Valori mai reduse ale capitalului social subscris s-au inregistrat in regiunea Sud - Est, cu 1,39%, in regiunea Centru, cu 0,88%, in regiunea Sud - Vest Oltenia, cu 0,11%, si in regiunea Nord - Est, cu 0,06%.
Pana in iulie 2004 au fost inregistrate 40 proiecte de investitii conform Legii 332/2001 privind investitiile straine a caror valoarea depaseste echivalentul a un milion de dolari, conform ARIS.
Pe primele sapte luni ale anului volumul investitiilor straine directe s-a ridicat la aproximativ 630 milioane dolari, fata de 615 milioane dolari, in perioada similara a anului trecut.
Cele mai de impact investitii s-au concentrat pe domeniile telecomunicatiilor, constructiilor si materialelor de constructii, serviciilor, industriei auto, precum si in comert, industria alimentara, industria farmaceutica si cea textila.
Presedintele ARIS, Alexandru Popa, este de  parere ca prespectiva aderarii la UE trimite semnale pozitive potentialilor investitori.
"In masura in care acesti indicatori de stabilitate vor ramane neafectati de turbulentele specifice anului electoral, ne putem astepta ca fluxul investitional in Romania sa isi continue cresterea, iar sfarsitul anului 2004 sa fie marcat de o reevaluare la nivel international, dintr-o perspectiva optimista, a potentialului pietei romanesti", a spus Popa.
Pentru acest an, estimarile indica investitii straine de circa doua miliarde euro, cu 25% mai mult fata de anul trecut. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO