Eveniment

Vantu spune ca e curat

27.05.2003, 00:00 17

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a prezentat presei, luni, la resedinta sa de la Corbeanca, o sinteza a evolutiei financiare a FNI in cei cinci ani de functionare, material care a fost remis ambasadelor din Bucuresti, institutiilor financiare internationale, Guvernului si Presedintiei.
Vantu a afirmat ca a informat, la sfarsitul saptamanii trecute, ambasadele si organismele financiare internationale dupa ce a aflat, prin intermediul mass-media, ca in memorandumul suplimentar privind acordul stand-by semnat cu Fondul Monetar International exista un punct separat legat de cazul Fondului National de Investitii.
Omul de afaceri nu a dorit sa se refere la eventuale implicatii politice ale cazului FNI, insa a sustinut ca acestea exista.
"In ultimii trei ani, clasa politica s-a folosit de acest scandal in interes politic, pentru a arunca bombe in curtea vecina", a spus Vantu.
El a dat asigurari ca va "clarifica partea politica" doar dupa ce vor fi incheiate expertiza economica si urmarirea penala inceputa impotriva lui.
"Vantu nu are nici o implicare penala in circuitul FNI. Ce nu este in afara legii este in interiorul ei. Daca erau alte lucruri in afara de suspiciuni, imi ispaseam o grea pedeapsa inca de acum trei ani", a spus Vantu.
El sustine ca prabusirea FNI a fost urmarea, in primul rand, a proastei gestionarari exercitate de catre societatea de administrare, la care a renuntat la sfarsitul anului 1997.
"Nici unul dintre cei arestati pana in prezent nu este vinovat. Vinovati sunt cei care au administrat societatea", a afirmat Vantu, care a lasat sa se inteleaga ca nu o include si pe Maria Vlas printre cei nevinovati.
In ceea ce priveste solicitarea Mariei Vlas de a ramane in arest, Vantu a raspuns: "Daca n-ar fi vrut sa ramana, cine i-ar fi dat drumul?".
Vanzarea pachetului de actiuni de la SOV Invest, societatea de administrare a FNI, catre Centrocoop si Maria Vlas a reprezentat, dupa spusele lui Vantu, o alternativa la inchiderea societatii si lichidarea fondului de investitii.
Aceasta decizie a fost adoptata intrucat piata de capital era in declin si investitiile fondului nu mai puteau aduce performantele cerute de investitori, sustine omul de afaceri.
Vantu a adaugat ca a ramas cel mai mare investitor in FNI, intrucat preluarea SOV Invest de catre Centrocoop i-a dat garantia ca valoarea fondului va creste. De asemenea, el a instrainat restul de actiuni catre Maria Vlas cu titlu gratuit, urmand ca aceasta sa-i plateasca la revanzarea participatiei 20% din suma incasata.
"Maria Vlas nu mi-a platit banii cuveniti din vanzarea actiunilor catre Banca Agricola si CEC, dar datoria am trecut-o la capitolul pierderi pentru ca nu era o suma prea mare", a mai spus Vantu.
Omul de afaceri a adaugat ca "profitul curat", diferenta dintre sumele investite si cele retrase de la FNI, s-a ridicat la trei milioane de dolari. El spune, insa, ca acest plasament a fost mult mai putin profitabil decat dobanzile bancare de la acea vreme, din banci precum Bancorex sau Banca Agricola.
De asemenea, Vantu a amintit ca este unul dintre cei care mai au de retras sume de la FNI, valoarea acestora ridicandu-se la 10 milioane de dolari.
"Dupa ce vor iesi rezultatele expertizei contabile si urmarirea penala ma va gasi, sper, nevinovat, voi lua toate masurile pentru a recupera sumele ramase la FNI", a adaugat Vantu.
In cazul celorlalti investitori, Vantu apreciaza ca este "anormal" sa nu fie restituite sumele depuse de acestia, din moment ce justitia a recunoscut contractul de fidejusiune semnat de FNI cu CEC.
El a respins acuzatiile ca ar fi retras bani de la FNI fara a depune nici macar un leu, mentionand ca toate investitiile la FNI au fost realizate prin intermediari, asa cum legea ii da dreptul oricarui cetatean roman.
"Asa cum am declarat si organelor de ancheta, faptele intermediarilor mi le asum pentru ca eu am dat ordin", a adaugat Vantu.
El a adaugat ca solicitarile privind retragerea de bani de la FNI semnate cu numele sau au fost acte interne, prin care cerea aceste rascumparari de la interpusi.
"Nicolae Popa a depus din greseala doua cereri in actele de constituire ale Bancii de Investitii si Dezvoltare, care au fost depuse la Banca Nationala a Romaniei", a mai spus Vantu. In opinia sa, Nicolae Popa nu a fraudat pe nimeni si a fost unul dintre cei mai de incredere oameni cu care a lucrat.
Intrebat de ce toate firmele sale nu au avut aproape niciodata profituri spectaculoase, Vantu a raspuns: "Asta e meseria mea. Fac optimizari fiscale".
La inceputul lunii mai, procurori din cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie au inceput urmarirea penala impotriva lui Sorin Ovidiu Vantu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO