Eveniment

Veste bună de la Statistică: Consumul a luat avânt: plus 5,6% în luna mai

Veste bună de la Statistică: Consumul a luat avânt: plus 5,6% în luna mai

Autor: Cristina Rosca, Claudia Medrega

04.07.2012, 00:08 389

Comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - a înregistrat în luna mai o creştere de 5,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în con­diţiile în care pe primele patru luni creşterea fusese de 4%.

Consumul este şansa pentru ca economia României să rămână în teritoriul pozitiv în acest an, în condiţiile în care exporturile nu vor mai putea ajuta PIB-ul ca în anii trecuţi, din cauza problemelor cu care se confruntă zona euro - principala piaţă de desfacere pentru produsele româneşti.

Retailerii vorbesc de o creştere a numărului de clienţi şi a numărului de vizite în supermarketuri, vremea frumoasă având un impact favorabil asupra consumului. Iar lunile de vară sunt tradiţional mai bune pentru o serie de produse, precum apa minerală şi berea. Vânzările acestor categorii sunt în unele cazuri chiar cu peste 50% mai mari decât într-o lună normală. În cazul altor categorii de produse vânzările sunt liniare pe tot parcursul anului.

Analiştii se aşteaptă la accelerarea dinamicii de creştere a comerţului cu amănuntul datorită semnalelor dinspre marile lanţuri de retail, precum şi pe fondul creşterii consumului public în apropierea alegerilor locale. Comerţul a revenit în teritoriul pozitiv în ultimul trimestru al anului trecut, după aproape trei ani de declin, şi de atunci a înregistrat creşteri neîntrerupte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO