Eveniment

Videanu face prima concediere de „management defectuos“ la o companie cu afaceri de 2,5 mil. euro

Videanu face prima concediere de „management defectuos“ la o companie cu afaceri de 2,5 mil. euro
30.08.2010, 23:55 264

Adriean Videanu, ministrul economiei, a luat ieri prima deciziede eliberare din funcţie al unui director general dintr-o companiede stat pe motiv de management defectuos. Schimbările de managerinu sunt o noutate când vine vorba de companii de stat, dar pânăacum acestea au fost cu precădere politice.

Compania unde a fost descoperit "managementul defectuos" esteIprochim, un instititut de inginerie chimică specializat înelaborarea documentaţiilor tehnice necesare pentru industriachimică şi petrochimică din România, înfiinţat în 1948, cu afaceride 2,5 milioane de euro anul trecut.

"Decizia de eliberare din funcţie a fost motivată demanagementul defectuos, lipsit de transparenţă şi contrarintereselor institutului, efectuarea unor cheltuieli de prestăriservicii şi protocol nejustificat de mari, obstrucţionarea actuluidecizional al Consiliului de Administraţie a societăţii, risipa deresurse umane şi financiare, neglijarea activităţii de bază ainstitutului, aportul nesemnificativ la contractarea de noilucrări", spun reprezentanţii Ministerului Economiei. Astfel,începând de ieri, în funcţia de director general a fost numităAurelia Mihaela Oprescu care-l înlocuieşte pe Mihail Iuşuţ.

"Sunt angajată de 30 de ani în acest institut şi am parcurstoate etapele dezvoltării în acest domeniu. Am fost rând pe rândinginer de concepţie, şef de departament şi director tehnic. Îmieste dificil să vă dau exemple privind managementul defectuos alacestei instituţii. Domnul Iuşuţ a fost numit în funcţie anultrecut la pensionarea vechiului director al institului", spuneAurelia Mihaela Oprescu.

Iprochim a avut anul trecut un profit net de 27.000 de eurofăcut de 229 de angajaţi. Institutul a proiectat majoritateaplatformelor chimice din România, printre care se numără AmonilSlobozia, Arpechim Piteşti, Doljchim Craiova, Petromidia Năvodari,Amurco Bacău, Nitramonia Făgăraş sau Donau Chem Turnu Măgurele.Deşi înainte de Revoluţie institutele de cercetare erau implicateîn numeroase proiecte, după '89 activitatea acestora a decăzut.

"Nu au ţinut pasul. Nu au fost retehnologizate. Nu s-a investit.Noi am păşit într-o piaţă concurenţială în care statul s-a doveditun fi un slab administrator. Am acumulat datorii care se totrostogolosc. Când vine vorba de investiţii, nu s-a mai făcut nimic.Avem acelaşi birou din 1970. Lipseşte doar tabloul cu Ceauşescu",spune Bogdan Pascu, directorul general al Icemenerg Service,"fostul mecanic-şef al sistemului energetic naţional", după cum îşicaracterizează Pascu firma. Icemenerg Service s-a desprins în 2003din Icemenerg, institut de cercetări pus pe picioare în 1960.

"Nu ne mai cheamă companiile la lucrări. Hidroelectrica lucreazăcu Hidroserv, Electrica are şi ea partea de servicii. Încercăm săfacem faţă", spune Pascu, care a venit la conducerea Ia IcemenergService anul acesta după ce anterior a activat în sistemul medical,având însă la bază o pregătire în industria energetică.

Înlocuirea managementului din companiile de stat a fost indicatde către specialişti ca fiind unul dintre primii paşi pe careministerele trebuie să-l facă în contextul în care multe dintreaceste firme sunt veritabile găuri negre. De exemplu, primele zecefirme companii de stat în funcţie de pierderi au acumulat anultrecut un minus de aproape 700 de milioane de euro. De altfel,potrivit unor calcule făcute de ZF, primele 45 de companii de stat,printre care se numără Romgaz, CFR Călători sau TAROM, au avut anultrecut un rulaj de circa 10 miliarde de euro, dar au fostincapabile să genereze profit şi deci încasări pentru bugetul destat.

În prezent, în fruntea celor mai multe companii de stat suntnumiţi manageri pe criterii politice, iar mandatul lor dureazăatâta vreme cât un partid sau altul este la putere.

Videanu a declarat recent într-un interviu acordat ZF că-şidoreşte să aducă management privat la companiile de stat. Lamomentul respectiv, ministrul a anunţat că prima companie unde aveasă fie implemenatată această măsură urma să fie Oil Terminal. Înopinia lui Videanu statul nu ar mai trebui să fie un administrator,ideea fiind aceea de a organiza licitaţii internaţionale pentrualegerea conducerii companiilor de stat. Până acum, acest lucru arămas doar la nivel declarativ.

De la preluarea funcţiei de ministru al economiei, Videanu i-aînlocuit rând pe rând pe toţi directorii din marile companiienergetice, fiind aduşi cu precădere oameni care fac parte din PDL.Astfel, directorii de la Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica,Nuclearelectrica, Electrica sau Transelectrica au fost rând pe rândînlocuiţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO