Eveniment

Vinci-Aktor castiga cel mai mare proiect de concesiune din Romania: 1,5 mld. euro tronsonul de autostrada Comarnic - Brasov

12.05.2009, 18:45 201

Consortiul format din grupul francez Vinci, cel mai mare constructor din lume, si Aktor - Grecia a castigat licitatia pentru realizarea celui mai mare contract de concesiune de autostrada, tronsonul Comarnic-Brasov (58 km), proiect cu o valoare de peste 1,5 mld. euro, potrivit unor surse din piata.

Proiectul ar putea sa ajunga chiar la 2,6 mld. euro, conform unui studiu al companiei britanice Atkins, care cuprinde contractul de constructie, inclusiv costurile asociate intretinerii si operarii. Oferta Vinci-Aktor are un termen de finalizare de 48 de luni si o concesiune pe 30 de ani.
Ministerul Transporturilor va anunta astazi oficial castigatorul licitatiei, care ar putea debloca astfel proiectele de infrastructura realizate prin concesiune.
"Dupa ce vom anunta castigatorul vom incepe negocierile pentru realizarea acestui proiect in parteneriat public-privat si in functie de concluziile pe care le vom trage o sa incercam sa aplicam si sa imbunatatim acest tip de contract si pe alte tronsoane de autostrada", a declarat Radu Berceanu, ministrul transporturilor. Reprezentantii ministerului nu au dorit sa confirme, dar nici sa infirme numele castigatorului.
In prima faza a licitatiei pentru Comarnic-Brasov au participat 12 consortii din care au fost selectate trei. Ministerul a primit trei oferte finale, din partea consortiului Vinci si Aktor, grupul Strabag AG, Egis Projects, Eurovia Construct International si Housing & Construction Holding, iar cel de-al treilea este compus din Bilfinger Berger si Porr.
Vinci, Strabag (Austria), Alpine (Austria) si Ashtrom (Israel) au mai semnat in 2004 acorduri cu Ministerul Transporturilor pentru construirea a cate unui tronson din autostrada Ploiesti-Brasov, insa contractele au fost reziliate in 2005 de Alianta DA (formata din PNL -PD), care a considerat ca intelegerile faceau parte din acorduri semnate de PSD.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO