Eveniment

„Vinerea Mare” pentru Finanţe. Vâlcov: Nu ştiu dacă vom avea sau nu un acord cu FMI

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor. Fotograf: Marius Dumbrăveanu

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor. Fotograf: Marius Dumbrăveanu

Autor: Departamentul Economic

05.02.2015, 00:00 140

Întrebat, miercuri, de jurnalişti cum decurg discuţiile cu FMI şi dacă la sfârşitul acestei săptămâni va fi semnată scrisoarea de intenţie, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a spus că vineri se va încerca să se ajungă la un consens şi tot atunci se va şti dacă România "are sau nu în continuare un acord" cu Fondul.

"Cea mai importantă întâlnire, cu toţi miniştrii, şi momentul în care vom încerca să ajungem la un consens va fi vineri. Probabil vineri seara sau sâmbătă dimineaţa vom şti dacă avem sau nu în continuare un acord, în condiţiile în care, bineînţeles, să le agreăm împreună", a spus Vâlcov.

Delegaţia FMI a început marţi vizita în România, programată în perioada 27 ianuarie-10 februarie, pentru consultări şi a treia evaluare a acordului stand-by cu România, aprobat în septembrie 2013.

România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie şi pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înţelegerii este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Acordul, care este însoţit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, a fost semnat în septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaţionali din 2009.

Ultima misiune FMI la Bucureşti de evaluare a acordului a fost în luna iunie a anului trecut, când Guvernul şi Fondul nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, iar FMI a plecat fără o scrisoare de intenţie.

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a declarat că România nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar încheierea unui acord flexibil, de tipul celui pe care îl are Polonia, nu strică şi nu costă, el adăugând că negocierile în acest sens vor avea loc după încheierea "cu bine" a acordului existent.

O misiune tehnică a creditorilor internaţionali a mai fost prezentă în România între 2-10 decembrie, însă exclusiv pentru discuţii privind bugetul pe 2015.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO