Eveniment

Viscolul din februarie a făcut ravagii şi în bugetul ţării. Veniturile bugetare au frânat puternic la 1,2%

Viscolul din februarie a făcut ravagii şi în bugetul ţării. Veniturile bugetare au frânat puternic la 1,2%

Gheorghe Gherghina, secretar de stat responsabil cu bugetul, trebuie să aducă mai mulţi bani din taxe sau să frâneze cheltuielile

Autor: Claudia Medrega

27.03.2012, 00:06 818

Veniturile totale au înregistrat în februarie o creştere modică, de doar 1,2%, comparativ cu aceeaşi lună din 2011, la 29,2 mld. lei, după ce în ianuarie plusul a fost de 11,3%

Deficitul bugetar după două luni a fost de 2,7 mld. lei, reprezentând 0,44% din PIB, nivel comparabil cu cel din primele două luni din 2011. Problema este că în 2012 deficitul bugetar trebuie înjumătăţit, la 1,9% din PIB (pe metodologia cash), faţă de nivelul de anul trecut, de 4,35% din PIB, iar semnalele din februarie nu sunt încurajatoare.

Şi încasările din TVA au frânat în acelaşi ritm ca veniturile totale. După o creştere de 15,4% în ianuarie, în februarie veniturile din TVA au înregistrat un avans de doar 1,5% faţă de aceeaşi lună din 2011, la 3,2 mld. lei, potrivit datelor anunţate de Ministerul Finanţelor.

TVA este cea mai importantă resursă pentru bugetul de stat şi a doua sursă de bani pentru bugetul consolidat, după contribuţiile sociale. Evoluţia încasărilor din TVA este influenţată atât de nivelul cotei, cât şi de tendinţa vânzărilor cu amănuntul şi gradul de evaziune fiscală, sumele colectate la buget fiind de natură să crească odată cu revenirea economiei.

Pe lângă evoluţia nefavorabilă a consumului şi economiei în februarie, la temperarea încasărilor din TVA a contribuit şi disiparea efectului de bază datorat majorării cotei în vara lui 2010, la 24%.

Pe partea de accize, sumele colectate s-au prăbuşit în februarie, coborând cu 17,6% faţă de 2011, după ce în ianuarie s-a înregistrat o creştere de 41,7%. Accizele aduc circa un sfert din încasările la bugetul de stat şi peste 10% din veniturile totale colectate de Finanţe. Printre bunurile la care se aplică accize pot fi amintite cafeaua, băuturile alcoolice, tutunul sau produsele energetice.

O scădere mai pronunţată a încasărilor faţă de februarie 2011, de 32,8%, s-a observat la impozitul pe profit, indicator care reflectă situaţia câştigurilor companiilor. Din taxarea profiturilor companiilor au ajuns la buget în februarie doar jumătate de miliard de lei.

Notă discordantă a făcut impozitul pe venit, care a adus la buget 1,5 miliarde de lei, cu 37,6% peste încasările din februarie 2011.

Pe ansamblul primelor două luni încasările din TVA au înregistrat un plus de 9,4%, în timp ce la accize şi impozitul pe venit plusul a fost de 9,9% şi, respectiv, 25,8%. Contribuţiile de asigurări au totalizat 8,6 mld. lei în creştere cu 10,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

La nivelul veniturilor totale creşterea faţă de primele două luni din 2011 este de 6,6%, până la 29,2 mld. lei.

Ce s-a întâmplat cu cheltuielile

Cheltuielile totale au crescut în februarie mai rapid decât veniturile, devansând cu 4,4% nivelul din aceeaşi lună a anului trecut. O veste bună a venit de la investiţii, care s-au dublat faţă de februarie 2011, ajungând la 1,2 mld. lei. Pe ansamblul primelor două luni aceste cheltuieli au totalizat 2,4 mld. lei. Cheltuielile totale pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finan­ţate din surse interne şi externe au fost de 4,5 mld. lei, crescând în termeni nominali de 1,6 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Menţinerea economiei în teritoriul pozitiv în 2012 este una dintre cele mai mari provocări în condiţiile încetinirii aşteptate a principalelor motoare din 2011 - industria şi agricultura, astfel că se impun măsuri de încurajare a creşterii PIB, în principal investiţii publice cu valoare adăugată mare. Cheltuielile de personal au urcat cu 1,7%, la 6,4 miliarde de lei, iar sumele cheltuite cu bunuri şi servicii au devansat cu 13,4% nivelul din februarie 2011, ajungând la 2,5 miliarde de lei.

În ianuarie şi februarie cheltuielile cu bunuri şi servicii au consemnat un avans de 10,2%, Ministerul Finanţelor explicând evoluţia prin plăţile din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO