Eveniment

Vosganian: Bugetul a avut venituri de 41 mld. euro, adica 35% din PIB

Vosganian: Bugetul a avut venituri de 41 mld. euro, adica 35% din PIB

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor: Administratiile inca nu s-au deprins cu nivelul ridicat al disponibilitatilor bugetare. De aceea a avut loc, incepand cu 2005, o aglomerare a cheltuielilor in luna decembrie.

15.01.2008, 18:22 16

Bugetul public a incheiat anul trecut cu un deficit consolidat de 2,4% din PIB (10 miliarde de lei, adica 3 mld. euro), Guvernul reusind astfel sa isi realizeze obiectivul de deficit stabilit prin bugetul rectificat. Potrivit metodologiei europene (care include, pe langa cash-flow, si angajamentele de incasari si de plati ale bugetului), deficitul bugetar a fost de 2,6%-2,7%, a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.
Deficitul bugetului consolidat a rezultat din venituri totale de 136,8 mld. lei (41 mld. euro) si cheltuieli de 146,8 mld. lei (44 mld. euro). Conform metodologiei europene, veniturile au fost de 35% din PIB, iar cheltuielile au fos de 37,6% din PIB.
"La inceputul lunii decembrie, estimam atingerea unui deficit de numai 1,4% din PIB, insa administratiile locale au cheltuit in ultima parte a anului, mai ales in luna decembrie, peste asteptari", a explicat ministrul, la prezentarea de ieri a executiei bugetare pe 2007.
Bugetele locale au cheltuit in ultimul trimestru jumatate din sumele alocate pentru intreg anul, a spus Vosganian, cheltuielile acutizandu-se in decembrie. "In ultima saptamana a anului 2007, municipalitatile au cheltuit un miliard de lei pe zi. Per total in luna decembrie, cheltuielile bugetelor locale au fost cu peste un miliard de euro mai mari decat asteptarile noastre", a mai afirmat el. De altfel, bugetul a stat cel mai mult timp pe plus in ultimii trei ani, o mare parte a cheltuielilor survenind in decembrie, cand bugetul a trecut de pe plus pe deficite semnificative.
Care este explicatia pentru cheltuielile mari ale muncipalitatilor din decembrie? "Administratiile inca nu s-au deprins cu nivelul ridicat al disponibilitatilor bugetare. De aceea a avut loc, incepand cu 2005, o aglomerare a cheltuielilor in luna decembrie", a spus Vosganian. El a recunoscut ca "exista o anumita impredictibilitate la nivelul executiei bugetare", adica o inconstanta in cheltuirea banilor publici.
In opinia sa, lectia pe 2007 ar fi ca "se dovedeste ca economia are resurse pentru cresterea alocarilor bugetare si exista suficienta vointa politica pentru aceasta, dar mai este nevoie de predictibilitate in executia bugetara".
Potrivit calculelor lui Vosganian, pe langa cheltuielile bugetului pe 2007 votat de Parlament la finele lui 2006 au survenit anul trecut pierderi de venituri si/sau cheltuieli neprevazute de circa 3,2 miliarde de euro.
Dintre acestea, cele mai mari au fost cateva imprumuturi ale administratiilor locale (cheltuieli de 650 mil. euro), subventii agricole din cauza secetei (cheltuieli de 575 mil. euro), neincasarea in vama a TVA in primul trimestru (minus de venituri de 424 mil. euro) si cresterea numarului de posturi din armata, ca urmare a renuntarii la serviciul militar obligatoriu (cheltuieli de 360 mil. euro). Per total, bugetul a incasat mai putin decat asteptarile cu aproape 5%, minusul fata de programul rectificat de incasari fiind de exact 7 miliarde de lei, adica 2,1 miliarde de euro, a mai afirmat ministrul.
Pentru anul acesta, bugetul votat de Parlament prevede venituri de 172,8 mld. lei (49,4 mld. euro, la un curs de 3,5 lei pentru un euro), cheltuieli de 184,8 mld. lei (52,8 mld. euro) si un deficit consolidat de 2,4% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO