Eveniment

Vosganian: In caz de pericol luam in calcul majorarea plafonului de garantare la depozite

02.10.2008, 20:54 37

In situatia in care ar aparea pericole, luam in calcul cresterea plafonului de garantare a depozitelor, insa in prezent nu exista niciun pericol, afirma ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian.

"BNR nu a dat niciun semnal ca sistemul bancar ar fi in pericol, iar evaluarile pe care le facem noi concorda cu punctul de vedere al bancii centrale. Majorarea planului de garantare in acest moment nu ar face decat sa inoculeze deponentilor sentimentul ca ar fi pericole", a declarat Vosganian. El a mai spus ca BNR poate face o evaluare intre capacitatea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar si riscurile potentiale, iar Finantele au consultari permanente cu banca centrala.
Asociatia Oamenilor de Afaceri a cerut Bancii Nationale si Ministerului Finantelor sa examineze si sa adopte o pozitie publica fata de posibilitatile garantarii depozitelor bancare, pentru populatie si companii, la un nivel superior celui actual de 20.000 euro/deponent, amintind ca masuri similare au fost adoptate recent in Irlanda, Marea Britanie si SUA. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a spus ca BNR analizeaza chestiunea ridicata de AOAR, dar ca la o astfel de problema nu se poate da un raspuns imediat.
"BNR ar trebui sa analizeze care este situatia depozitelor populatiei si cat din ele sunt garantate. Pericolul nu vine din cati ar ramane neacoperiti peste plafonul de 20.000 de euro, ci din ceea ce se intampla atunci cand se instaleaza panica, intr-un mediu nesofisticat", a declarat pentru ZF presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru, care este si membru al Consiliului de Supraveghere al BCR.
"Plafonul de garantare este stabilit prin lege. In Romania plafonul este de 20.000 de euro, acesta fiind nivelul minim stabilit la nivelul UE prin directiva. La momentul integrarii in UE, Romania a trebuit sa se alinieze. In luna septembrie au existat discutii la nivel european pentru modificarea plafonului. Daca directiva va fi modificata la nivel european, va trebui sa ne aliniem si noi", a declarat pentreu ZF directorul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), Niculae Vulpescu.
El a aratat ca nivelul plafonului in sensul cresterii poate fi modificat si la nivel national, prin decizia Parlamentului. La sfarsitul primului semestru, depozitul mediu garantat pentru persoane fizice a fost de 1.100 de euro, iar pentru persoane juridice de 10.000 de euro.
In ceea ce priveste persoanele fizice, circa 99% din deponenti, respectiv 17 milioane de persoane se incadreaza in plafon, ponderea fiind minima in cazul persoanelor juridice.
La sfarsitul lunii iunie, Fondul inregistra peste 18 milioane de titulari de depozite garantate din care 17,4 milioane erau persoane fizice.
La 30 iunie, FGDB avea capitaluri proprii de circa 300 mil. euro, acoperind circa 1,2% din totalul depozitelor garantate, potrivit lui Vulpescu. El sustine ca aceste resurse ar acoperi eventuale despagubiri simultane pentru deponentii la circa 20 de banci. In acelasi timp, FGBD a semnat acorduri pentru linii de credit stand-by cu bancile comerciale din sistem, in urma carora poate atrage finantari de pana la 190 mil. euro in cazul unor nevoi semnificative de lichiditati.
Referindu-se la nivelul plafonului de 20.000 de euro, Pogonaru a mentionat ca acesta ar putea sa fie suficient si sa nu fie necesara majorarea lui.
El sustine insa necesitatea ca banca centrala si Finantele sa faca un anunt ca ii preocupa situatia, ca exista o monitorizare permanenta si ca planurile lor sunt in linie cu ceea ce se gandeste pe plan european.
La sfarsitul lunii august, populatia avea economii in banci de circa 21,3 mld. euro.
"Plafonul actual garantat reprezinta aproximativ 60 de salarii medii nete pe economie, adica venitul salarial mediu pe economie cumulat pe 4,5 - 5 ani. In acelasi timp, valoarea medie a unui depozit bancar retail este de 7.000 - 8.000 de lei. Discrepanta evidenta dintre cele doua valori, corelata cu stabilitatea relativa a mediului economic intern si oportunitatile de crestere din economie, vorbeste de la sine despre gradul ridicat de protectie de care se bucura deponentii la banci", afirma Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.
Plafonul de 20.000 de euro este nivelul minim reglementat in Uniunea Europeana printr-o directiva a Bruxelles-ului.
In Austria, plafonul de garantare este de 20.000 de euro, in timp ce in Franta se ridica la 70.000 de euro aplicat pe banca, indiferent de numarul conturilor deschise de un deponent, fie in Franta, fie in alte sucursale din spatiul economic european.
In Italia, nivelul maxim de garantare a fost stabilit din 2006 la 103.291,38 euro pe deponent. De asemenea, sunt garantate depozitele constituite la sucursale straine ale bancilor italiene membre ale Fondului italian de garantare.
In Olanda, plafonul de garantare a depozitelor se ridica la 40.000 de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO