Eveniment

Washington Times: Supraincalzire pentru noii membri ai UE

18.12.2007, 18:34 19

Economiile, salariile si valoarea activelor din noile state membre ale Uniunii Europene inregistreaza un ritm ridicat de crestere, dar si deficite de cont curent, inflatie si credite riscante, evolutie care ingrijoreaza unii analisti, potrivit The Washington Times.
"Deficitul de cont curent al Letoniei face ca cel al Statelor Unite sa para complet nesemnificativ", a declarat Fredrik Erixon, director co-fondator al Centrului European pentru Economie Politica Internationala de la Bruxelles.
Potrivit lui Erixon, economiile celor zece state care au aderat la Uniune in 2004 nu sunt doar in pericolul de a deveni supraincalzite, ci au atins deja acest stadiu. El a aratat, intr-un interviu acordat The Washington Times, ca statele est-europene au dovedit o volatilitate financiara tipica pietelor emergente aflate la varful ciclului de afaceri.
"Situatia din regiune difera de cea a altor state emergente prin deficitul de cont curent semnificativ", a explicat Erixon, care a adaugat ca acest deficit a fost mascat totusi de investitiile straine masive.
In 2006, deficitul comercial al Romaniei, de circa
10 mld. $, a fost compensat de investitiile straine directe record. Avansul deficitului comercial a incetinit la 57,8% in primele 9 luni ale acestui an, fata de 59,5% in ianuarie-august, ajungand la 15,07 mld. euro, ritmul de crestere a importurilor mentinandu-se de peste doua ori mai ridicat decat cel al exporturilor. Agentia Romana pentru Investitii Straine estimeaza pentru 2007 investitii de 7 mld. euro. Totusi, deficitul comercial de 17 mld. dolari prognozat pentru acest an, respectiv aproape 15% din PIB, nu va fi acoperit de investitii, estimate la 10 mld. dolari, potrivit The Washington Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO