Eveniment

Winkler: Deficitul comercial va incepe sa scada

08.11.2006, 18:17 11

Egalizarea dinamicii importurilor si exporturilor si mentinerea unui ritm mediu de crestere economica de 5% vor conduce la stabilizarea deficitului comercial si chiar la scaderea acestuia in urmatorii ani, a declarat Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert.
"Pe termen de trei ani, vedem o egalizare a dinamicilor de crestere a importurilor si a exporturilor. Acesta va fi primul pas spre stabilizare si apoi spre o reducere a deficitului comercial", a spus Winkler.
Evolutia pozitiva a exportului va fi posibila, in opinia lui Winkler, prin extinderea pietelor de comert exterior ale companiilor romanesti.
"Interesele regionale ale Romaniei sunt un factor de optimism in ceea ce priveste exporturile. Exista instrumente legate de politica de vecinatate a Romaniei, si ma refer aici la decizia politica de a acorda si o dimensiune economica politicii de vecinatate", a apreciat Winkler. In ceea ce priveste dinamica exporturilor, ministrul delegat pentru comert a apreciat ca avansul comertului exterior va depasi previziunile in anul urmator. Tarile mediteraneene fac presiuni pentru incheierea unui acord de comert liber in aceasta zona, cel mai probabil in 2010, iar Romania va incheia numeroase acorduri de comert preferential cu mai multe tari din America Latina, potrivit lui Winkler.
El a apreciat ca Romania a intrat intr-un "cerc virtuos", astfel ca ritmul de crestere economica se va mentine pe termen mediu in jurul valorii de 5%, si a contestat previziunile privind reducerea investitiilor straine directe atrase de Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana.
"Nu as accepta estimarile ca anul 2006 reprezinta varful privind volumul investitiilor straine indirecte. Cred ca anul 2007 va depasi nivelul previzionat de peste 8,4 miliarde de euro", a apreciat Winkler.
Agentia Romana pentru Investitii Straine a estimat pentru 2006 o valoare a investitiilor de 6,2 miliarde de euro, la care se adauga 2,2 miliarde de euro din privatizarea Bancii Comerciale Romane.
Prognozele referitoare la investitii au la baza cresterea increderii investitorilor in Romania, ca viitor membru al Uniunii Europene, si avantajele competitive fata de tarile din regiune oferite de legislatie, cadrul fiscal si cota unica de impozitare, a mai spus Winkler.
Deficitul comercial al Romaniei s-a accentuat semnificativ in ultimii ani, in pofida cresterii exporturilor, intrucat importurile au urcat mai rapid.
Evolutia a fost explicata de analisti si de autoritati atat prin cresterea consumului, neacoperit de productia interna, cat si prin achizitiile de tehnologie, necesare pentru investitii.
In primele noua luni ale acestui an, deficitul comercial a crescut cu 45,6%, comparativ cu perioada similara din 2005, la 9,611 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO