Eveniment

XTB Polonia: Alegerile intermediare din SUA vor avea consecinţe directe asupra burselor internaţionale

XTB Polonia: Alegerile intermediare din SUA vor avea...

Autor: Dorin Oancea

07.11.2022, 15:31 69

Alegerile intermediare din SUA, care au loc mâine, 8 noiembrie, la jumătatea mandatului preşedintelui actual, vor avea consecinţe directe asupra mai multor companii şi sectoare cheie americane, dar şi a investiţiilor pe bursele internaţionale, arată o analiză realizată de XTB Polonia. 

Alegerile intermediare din SUA reprezintă un fel de evaluare a performanţei actualului guvern şi, mai ales, a actualului preşedinte.

Având în vedere istoria ultimelor decenii, aproape întotdeauna partidul preşedintelui în exerciţiu a pierdut alegerile de la jumătatea mandatului. Va fi aşa şi de data asta?

De departe, cea mai mare problemă a democraţilor este creşterea inflaţiei în Statele Unite şi creşterea nemulţumirii publice.

Biden şi-a pierdut încrederea alegătorilor, deoarece preţurile combustibililor au crescut brusc.

Preşedintele a încercat să reducă preţurile la combustibil, ceea ce a avut succes parţial.

Preţurile pentru un galon de benzină au scăzut de la mai mult de 5 dolari la sub 4 dolari, dar acest lucru nu a redus în mod semnificativ nemulţumirea publică sau inflaţia şi a crescut şansele de victorie ale Partidului Republican.

Creşterea inflaţiei înseamnă o creştere a dezaprobării pentru actualul preşedinte al SUA, Joe Biden.

Analizând ultimii 100 de ani de istorie, partidul de guvernământ a pierdut aproximativ 18-25 de locuri în Camera Reprezentanţilor şi 3-4 locuri în Senat.

Privind situaţia actuală, republicanii trebuie să preia doar câteva locuri în Camera Reprezentanţilor şi un loc în Senat pentru a prelua puterea întregului Congres.

Piaţa evaluează probabilitatea unui astfel de scenariu la aproape 75%.

În scenariul 2, se ia în considerare mai degrabă o Cameră a Reprezentanţilor preluată de republicani şi o majoritate în Senat reţinută de democraţi.

Pe de altă parte, recenta scădere a preţurilor la energie poate oferi o anumită susţinere suplimentară democraţilor în alegerile pentru Camera Reprezentanţilor.

Alegerile prezidenţiale sunt încă departe, dar Trump a anunţat că va candida pentru un nou mandat în 2024.

Dacă inflaţia rămâne o problemă şi economia SUA intră într-o recesiune, o schimbare completă a puterii în SUA nu este exclusă.

În acest caz, ar trebui să se acorde atenţie sectorului petrolului şi gazelor, sectorului armelor şi unei posibile reaprinderi a războiului comercial pe scară largă cu China.

Statisticile ne spun că înainte de alegeri, indicele S&P 500 a pierdut de obicei sau abia s-a mutat.

Mai mult, dacă analizăm doar corecţiile din timpul anului electoral, constatăm că, cu cât corecţia a fost mai profundă iniţial, cu atât mai mare este revenirea la 12 luni după alegeri!

Ce pieţe merită urmărite? Când vine vorba de pieţele de acţiuni, incertitudinea din jurul alegerilor viitoare a avut un impact mai mare asupra indicilor decât rezultatul în sine.

Indicii de pe Wall Street au evoluat diferit în lunile premergătoare alegerilor, dar S&P 500 a câştigat în cele 12 luni de după alegeri în fiecare caz din 1942.

Randamentele au fost uşor mai mari atunci când alegerile intermediare au dus la o scindare a puterii între democraţi şi republicani. Dacă această tendinţă istorică ar continua, o victorie republicană ar putea fi primită mai călduros de către investitori decât păstrarea puterii depline în mâinile democraţilor.

Dolarul american a slăbit la începutul guvernării lui Trump şi a republicanilor în 2016, dar în cele din urmă EURUSD a scăzut de la 1,10 sub 1,05.

Piaţa financiară credea că politicile lui Trump vor duce la o inflaţie mai mare, ceea ce ar determina Rezerva Federală să crească brusc dobânzile
Ambele partide încearcă să consolideze economia, dar istoric, sub republicani, am văzut o politică monetară mai strictă.

Va anunţa ascensiunea republicanilor la putere sfârşitul dominaţiei dolarului? În 2014, dolarul s-a consolidat chiar înainte ca Trump să fie ales preşedinte. Pe de altă parte, dolarul se află în prezent la un nivel nemaivăzut din 2002.

Petrolul este de departe cea mai sensibilă materie primă politică din lume.

Preluarea puterii de către democraţi şi Biden ar fi trebuit să anunţe sfârşitul utilizării combustibililor fosili în SUA. Cu toate acestea, situaţia s-a schimbat din cauza crizei energetice actuale.

Pe de altă parte, istoria a arătat că Trump a făcut cu siguranţă o treabă mai bună cu OPEC decât Biden.

Democraţii la putere ar putea însemna o reducere suplimentară a ofertei, în timp ce republicanii ar putea creşte oferta în viitor şi sprijinul pentru producătorii americani.

Brusca accentuare a ameninţărilor cibernetice din China, Rusia şi Coreea de Nord, printre altele, sporeşte vigilenţa autorităţilor americane, ceea ce ar putea afecta viitoarele cheltuieli guvernamentale în acest domeniu.

Cheltuielile globale pentru securitatea cibernetică vor depăşi 170 de miliarde de dolari în 2022 (în creştere cu aproximativ 13% faţă de 2021) şi este probabil să rămână o industrie cu creştere rapidă pentru mulţi ani de acum înainte.

Chiar şi într-un Congres divizat, poate exista loc pentru cooperarea bipartizană pe mai multe aspecte cheie. Un astfel de domeniu este apărarea.

Din 2000 până în 2020, China şi-a crescut cheltuielile anuale pentru apărare cu 513%, în timp ce cheltuielile din SUA au crescut cu doar 64%.

Acest lucru ridică o perspectivă interesantă pentru companiile aerospaţiale şi de apărare ale SUA,.

Fiind o reţea de livrare a conţinutului (CDN), Akamai (AKAM.US) se asigură că acesta ajunge în siguranţă la destinaţie. Odată cu cantitatea din ce în ce mai mare de date trimise prin internet, CDN-urile devin din ce în ce mai importante.

Pentru a-şi consolida ofertele de securitate a reţelei şi pentru a-şi proteja clienţii de atacurile ransomware, Akamai a achiziţionat compania israeliană Guardicore în 2021 şi platforma de infrastructură cloud Linode la începutul lui 2022.

Fortinet (FTNT.US) este una dintre cele mai mari companii de securitate cibernetică din lume când vine vorba de venituri şi capitalizare. La fel ca Palo Alto Networks, compania menţine o creştere de două cifre şi este foarte profitabilă. Spre deosebire de Palo Alto Networks, Fortinet a investit în creştere organică în securitatea în cloud.

Una dintre realizările companiei este produsul de securitate pe internet anunţat recent. De asemenea, compania a semnat un parteneriat cu un program de inginerie cuantică din Singapore, pentru a dezvolta securitatea de generaţie următoare. Fortinet este un furnizor de top de servicii firewall.

Datadog (DDOG.US), o platformă nativă de cloud, este construită pentru a colecta, monitoriza şi obţine informaţii despre datele şi operaţiunile din cloud.

Compania foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta la automatizarea procesului de monitorizare a seturi de date mari şi complexe, uşurând povara echipelor IT aglomerate.

De asemenea, îşi extinde în mod constant capacităţile platformei sale cu noi module care includ securitatea şi monitorizarea datelor în cloud.

Lockheed Martin Corp. (LMT.US) este liderul incontestabil al industriei de apărare din SUA. De asemenea, compania deţine contracte guvernamentale de lungă durată pentru furnizarea de echipamente militare.

Avionul F-35 pe care îl produce, care reprezintă 30% din veniturile companiei, este aşteptat să rămână în funcţiune până în 2070.

Cu o capitalizare de piaţă de peste 117 miliarde USD, Lockheed Martin este un simbol al industriei, cu actualul P/ E de 20,54 şi un randament al dividendelor de 2,70%.

Raytheon Technologies Corp. (RTX.US) la fel ca Lockheed, este un antreprenor de top şi furnizor de servicii legate de industria de apărare. Poziţia sa în sectorul apărării este legată de programul de rachete antiaeriene Stinger.

Statele Unite au transferat o mare parte din stocurile existente Ucrainei şi aliaţilor europeni, ceea ce a dus la o epuizare semnificativă a rezervelor de rachete Stinger.

Statele Unite au semnat un nou contract de 625 de milioane de dolari cu Raytheon pentru a-şi reînnoi stocul de rachete cheie.

Partidul Democrat, aflat la guvernare, a promovat Chips and Science ACT, un proiect de lege care ar susţine piaţa semiconductorilor din SUA cu aproape 52 de miliarde de dolari care vor fi cheltuiţi pentru cercetare şi reconstrucţia industriei de cipuri din SUA.

Proiectul de lege a fost primit cu critici din partea republicanilor. Putem ghici că victoria lor la alegerile intermediare va fi probabil întâmpinată cu o reacţie negativă din partea producătorilor de cipuri din SUA, deşi nevoia de a muta treptat producţia de cipuri din Taiwan în SUA pare mai legitimă ca niciodată.

Compania Advanced Micro Devices (AMD.US) are o afacere bine diversificată care furnizează software atât pe pieţele procesoarelor, cât şi pe cele GPU, ambele pieţe plasându-se pe al doilea loc după Intel şi, respectiv, Nvidia.

Prognozele de vânzări pentru piaţa consolelor rămân optimiste, atât Microsoft, cât şi Sony aşteptând vânzări mai mari ale PlayStation 5 şi Xbox.

Piaţa semiconductorilor s-a confruntat recent cu spectrul stagnării din China, după ce SUA au impus sancţiuni asupra exporturilor de tehnologie avansată. Cu toate acestea, Nvidia (NVDA.US) a confirmat că guvernul SUA îi va permite să continue dezvoltarea chipului său de inteligenţă artificială H100 în China.

Printre companiile care ar avea de câştigat în urma unei victorii a democraţilor se numără NextEra Energy (NEE.US), cea mai mare companie de energie regenerabilă din lume, implicată şi în băncile ecologice de hidrogen şi energie.

Stimulentele introduse de Legea de reducere a inflaţiei pentru producţia solară internă ar putea fi benefică pentru First Solar(FSLR.US), promovând tehnologia diferenţiată a panourilor cu peliculă subţire, producţia existentă în SUA şi contractele viitoare pe mai mulţi ani.

Pe de altă parte, antipatia democraţilor faţă de companiile convenţionale legate de energie s-ar putea, , să se manifeste prin impunerea de noi taxe în acest sector, pentru a restricţiona şi mai mult producţia de vehicule pe benzină şi prin interzicerea forării în anumite părţi ale coastei SUA.

Acest lucru, la rândul său, ar putea afecta negativ acţiunile giganţilor petrolieri precum Exxon Mobil (XOM.US).

Programele de foraj ale Occidental Petroleum (OXY.US) sunt concentrate în mare parte pe teritoriul SUA.

Prin urmare, orice acţiune a democraţilor de a restricţiona forajul în SUA şi de a creşte taxele producătorilor de petrol ar avea probabil un impact mult mai mare asupra Occidental Petroleum decât asupra Exxon.

Democraţii din Congres au încercat chiar să forţeze Fed să convingă băncile americane să oprească acordarea de împrumuturi către companiile petroliere.

Dacă inflaţia rămâne o problemă şi democraţii păstrează controlul total asupra Congresului, ei ar putea căuta modalităţi de a reduce speculaţiile pe pieţele de mărfuri.

Acesta ar fi un factor negativ semnificativ pentru CME Group (CME.US), care operează burse care facilitează achiziţionarea de mărfuri, inclusiv multe tipuri de culturi agricole.

O parte din cei de stânga şi mulţi democraţi din Congres susţin că inflaţia este alimentată cel puţin parţial de speculatorii de pe Wall Street.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO