Eveniment

Ziarul Financiar a premiat actorii celor mai mari tranzacţii din 2012. Ce spun cei care au semnat cecuri de câteva zeci de milioane de euro.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

29.03.2013, 00:04 1184

Anul 2013 ar putea aduce o creştere a pieţei de fuziuni şi achiziţii, mai multe tranzacţii importante în servicii, energie şi sectorul bancar, în condiţiile în care multe din companiile care au supravieţuit crizei şi au un model de business bun pot fi acum scoase la vânzare - acestea ar fi cele mai importante concluzii ale eveni­men­tului organizat cu ocazia lansării celei de-a şaptea ediţii a anuarului Top Tranzacţii, realizat de Ziarul Financiar.

De asemenea, statul se pregăteşte să privatizeze complexul energetic Olte­nia, complexul energetic Hunedoara, Transgaz, Nu­clearelectrica şi Oltchim, iar recent a dat undă verde pentru privatizarea Plafar şi Sanevit.

În anii săi cei mai buni, piaţa de fuziuni şi achiziţii era susţinută de privatizările din domenii precum energetic sau bancar. A fost perioada în care s-au format consultanţii specializaţi pe această piaţă, dar şi firmele de avocatură care au acum un cuvânt greu de spus în tot ceea ce priveşte consultanţa în domeniu.

Din cele aproape 100 de tranzacţii rea­lizate în 2012 şi în primele luni ale acestui an, care au o valoare totală de peste 1,3 mi­liarde de euro, doar do­uă tranzacţii au depăşit ca valoare pragul de 100 milioane de euro, potrivit anua­rului Top Tranzacţii.

În cadrul evenimen­tului de miercuri-seară, organizat în parteneriat cu KPMG, Bergen­bier, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa berii din România, a primit premiul pentru cea mai mare tranzacţie din 2012.

Anul trecut, gigantul canadian Molson Coors a preluat StarBev, proprie­tarul Bergenbier. Deal-ul este estimat la peste 300 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

"Cei de la Molson Coors sunt interesaţi să dezvolte industria berii din România", a spus Lucian Ghinea, pre­şedintele Ber­gen­bier, la primul eveni­ment public la care a fost prezent.

Un alt laureat al Galei ZF Dinner a fost KPMG, care a primit distincţia de cel mai activ consultant de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2012.

Dragoş Bîlteanu a fost desemnat cel mai mare investitor român de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din 2012.

Anul trecut Bîlteanu, împreună cu Ioannis Papalekas, un investitor extrem de discret, a preluat proiectul Tower Center aflat în insolvenţă. Valoarea tranzacţiei a fost estimată de ZF la 50 milioane de euro. Bîlteanu este şi preşedintele SIF 1. "Intenţia este de a dezvolta SIF-ul şi de a participa în proiecte, de a fi activi. Nu ne dorim să facem o lichidare voluntară şi sperăm să avem susţinere din partea acţionarilor. Ne uităm interesaţi şi activ la orice proiecte noi", a declarat investitorul.

Lui Peter Pal, unul din fondatorii EnergoBit (furnizori de echipamente şi servicii pentru industria energetică), a ridicat premiul pentru construcţia unei companii.

În noiembrie 2012, fondul de investiţii Innova Capital (Polonia) şi BERD au anunţat că au intrat în acţionariatul companiei. Tranzacţia a venit după 22 de ani în care Ştefan Gadola, Peter Pal şi Ioan Socea au avut participaţii egale şi au deţinut aceleaşi funcţii în afacerea pornită în 1990 dintr-un aparta­ment cu un fax şi cu 50 de dolari. "Cred că reţeta creş­terii a fost să ră­mâ­nem normali, să ne menţinem linia profesională. Nu am făcut hoteluri sau clinici. Suntem ingineri şi am rămas ingineri. Entu­ziasmul după Revoluţie a fost atât de mare încât am rezistat până astăzi", a declarat Peter Pal.

Premiul pentru cea mai mare tranzaţie online i-a revenit lui Radu Apostolescu de la eMag. În iulie 2012 Naspers, o com­panie fondată în Africa de Sud, a realizat tran­zacţia anului când a achiziţionat un pachet de 70% din acţiunile eMag.ro, cel mai mare magazin online din România. "Ca şi companie, după ce 11 ani ai alergat pe scări treaptă cu treaptă, când vine un lift e bine să-l iei că te poate duce câteva etaje mai sus. A fost o oportunitate la care sincer nu speram, ca unul dintre cei mai mari jucători din online să vină în România să pună nişte bani pe masa şi să ne spună: «Faceţi ce fă­ceaţi şi până acum»", a spus Apostolescu.

De asemenea, Ziarul Financiar a acordat pre­miul pentru cea mai activă firmă de avocatură de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii companiei Nestor şi Asociaţii (NNDKP).

Producătorul de în­gră­şăminte chi­mice Azo­mureş a primit premiul pentru cea mai mare tranzacţie de pe bursă.

Premiul pentru cel mai activ investitor de pe bursă i-a fost acordat fondului de investiţii sud-african Nepi.

KPMG a primit premiul Cel mai activ consultant de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2012

Şerban Toader, senior partner al KPMG România şi Moldova

  • "Avem companii care au supravieţuit crizei, sunt stabile, robuste, şi acum doresc să iasă la vânzare. Văd şi companii care nu au o performanţă financiară foarte bună, sunt la limita supravieţuirii şi au nevoie de un partener din afară. Dar sunt şi companii care nu doresc să aleagă acest drum".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO