Evenimente

(P) Ştefan Rădulescu despre investiţiile europene in Judeţul Ilfov: Peste 27 de milioane, atrase pentru lucrări la mănăstirile Căldăruşani şi Sitaru, aflate în patrimoniul cultural al judeţului

(P) Ştefan Rădulescu despre investiţiile europene in...
01.11.2022, 10:57 183

În judeţul Ilfov, sunt în derulare 21 de proiecte de investiţii din fonduri europene, având Consiliul Judeţean Ilfov drept beneficiar, lider de proiect sau partener. Suma totală a finanţărilor nerambursabile este de 123.932.755,68 lei. Din aceste fonduri, o mare parte a fost atrasă pentru lucrări de conservare şi protejare la două mănăstiri care fac parte din patrimoniul cultural al judeţului Ilfov.

Manastirea Caldarusani – sursa foto CJ Ilfov                     

Manastirea Sitaru - sursa foto CJ Ilfov

Viziunea instituţiei a fost să acceseze fonduri europene şi pentru infrastructura din vecinătatea monumentelor, precum şi pentru alte obiective de investiţii, aşa cum a explicat Ştefan Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, pentru Ziarul Financiar.

 ,,În total, au fost accesate 27 de milioane de lei, finanţare europeană nerambursabilă, pentru lucrările de conservare şi refacere a mănăstirilor Sitaru şi Căldăruşani, înscrise în Lista monumentelor istorice. Au loc lucrări de restaurare, se adaugă instalaţii pentru siguranţă la incediu, se amenajează infochioşcuri şi se introduce sisteme de digitalizare. De asemenea, noi am considerat că este important să refacem şi drumul judeţean care ajunge la mănăstirea Sitaru, având în vedere importanţa acestui lăcaş de cult. Astfel, Consiliul Judeţean a pregătit un proiect şi a accesat 60 de milioane de lei, tot fonduri nerambursabile, pentru reabilitarea şi modernizarea DJ 101. Alte fonduri nerambursabile au fost accesate pentru investiţii în sănătatea şi educaţia din judeţul Ilfov. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a fost depusă solicitare pentru investiţii în extinderea sistemului de semnalizare şi alarmare în caz de incendiu. Consiliul Judeţean Ilfov a semnat parteneriate în programe de combatere a tuberculozei şi a cancerului colorectal. Se investeşte, de asemenea, în digitalizare, precum şi în programe de stagii de practică pentru elevii ilfoveni.” – Ştefan Rădulescu, vicepreşedinte CJ Ilfov.

Vicepreşedintele CJ Ilfov a explicat că unul dintre cele mai mari proiecte de investiţii din judeţul Ilfov, din fonduri europene, vizează extinderea reţelelor de furnizare a apei şi de canalizare. Proiectul acoperă 20 de oraşe şi comune ilfovene, iar beneficiar este Compania de Apă-Canal Ilfov, operator regional înfiinţat prin asocierea Consiliului Judeţean cu mai multe primării, în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Ilfov.

,,Valoarea totală a proiectului este de 419 milioane de euro, aproximativ două miliarde de lei. Este o lucrare complexă, care are nevoie de multe resurse, dar şi care necesită un timp mai mare de implementare. Sunt reţele care aveau nevoie de reabilitare şi reprezintă o parte din aceste lucrări. De asemenea, se construiesc peste 580 de km noi de reţea nouă de apă potabilă şi peste 760 de km, reţea de canalizare.” – Ştefan Rădulescu, vicepreşedinte CJ Ilfov.

Ştefan Rădulescu a mai transmis că viziunea conducerii Consiliului Judeţean Ilfov este de a apela la toate oportunităţile de finanţare disponibile: fonduri europene, programe şi fonduri guvernamentale (n. red. – programul naţional de investiţii ,,Anghel Saligny”, PNRR, etc.), bugete locale, împrumuturi s.a.m.d. În vaza acestora, în Ilfov se reabilitează şi modernizează drumurile judeţene, se asfaltează străzi şi drumuri comunale, se refac sau se construiesc şcoli, grădiniţe şi creşe, se înfiinţează centre culturale şi săli multifuncţionale şi se investeşte în unităţile medicale ilfovene. La acestea se adaugă şi alte proiecte realizate în parteneriate cu Primăria Bucureşti şi cu Guvernul României (n. red. – autostrada A0, drumurile radiale, trenul metropolitan, etc.). Toate aceste investiţii au scopul principal de a le oferi o viaţă mai bună locuitorilor, de a atrage investitori şi cât mai mulţi turişti, precum şi de a expune patrimoniul cultural bogat din judeţul Ilfov la adevărata valoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO