Germania

Au poziţii puternice în construcţii de infrastructură, materiale de construcţii şi tâmplărie PVC

Au poziţii puternice în construcţii de infrastructură, materiale de construcţii şi tâmplărie PVC

Max Boegl, cu afaceri cu afaceri în România de 95 mil. euro în 2010 este constructorul stadionului Naţional Arena din Bucureşti. A mai fost implicat în modernizarea tronsoanelor de autostradă Drajna-Feteşti şi Feteşti-Cernavodă

Autor: Andreea Mioara Neferu

03.10.2011, 00:04 217

Companiile germane din industria construcţiilor au intrat pe piaţa locală încă din anii '90, numărându-se în prezent printre cei mai mari jucă­tori din sectorul de profil. Cel mai mare con­structor german prezent în România este Max Boegl, cu afaceri consolidate de circa 95 mil. euro anul trecut. Printre cele mai importante proiecte în derulare ale com­paniei se numără tronsoanele de autostradă Cernavodă-Medgidia şi Medgidia-Constanţa, dar şi construirea staţiei şi a depoului Valea Ialomiţei, care face parte din magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Pantelimon.

Max Boegl, cu afaceri la nivel de grup de peste 1,4 mld. euro, a mai fost implicat de la intrarea pe piaţa locală în proiectul de modernizare a aeroportului din Sibiu, modernizarea şoselelor Colentina şi Ştefan cel Mare din Capitală şi tronsoanele de autostradă Drajna-Feteşti şi Feteşti-Cernavodă, precum şi în construirea stadionului Naţional Arena din Capitală.

Germanii sunt activi şi pe segmentul producţiei de materiale de construcţii, precum ciment, betoane, tâmplărie din PVC sau adezivi. Cel mai puternic grup german pe piaţa locală de materiale de construcţii este HeidelbergCement. Carpatcement Holding, principala companie controlată de germanii de la HeidelbergCement, a înregistrat anul trecut o marjă de profit de 30%, în contextul în care rulajul s-a ridicat la aproape 189 mil. euro, adică doar 1,6% din afacerile totale la nivel mondial ale gru­pului. Cu toate acestea, subsidiara de pe piaţa locală a generat 11% din profitul net al HeidelbergCement, potrivit calculelor ZF pe baza rapoartelor financiare pe 2010.

Un jucător important pe piaţa materialelor de construcţii este şi grupul german Henkel. Acesta a anunţat pentru anul acesta demararea lucrărilor pentru o fabrică de materiale de construcţii în judeţul Neamţ.

Pe piaţa de tâmplărie din PVC, germanii sunt printre cei mai importanţi jucători, având în vedere că aici activează cele mai mari grupuri din Germania specializate pe acest segment, Gealan şi Rehau.

Gealan România a avut anul trecut afaceri de peste 37 mil. euro, iar pentru anul 2011, jucătorul estimează o creştere uşoară a business-ului.

Compania este parte a producătorului german de profile din PVC Gealan Fenster-Systeme, preluat în prima parte a acestui an de către fondul de investiţii Halder.

La rândul său, Rehau Polymer, sucursala locală a grupului german Rehau, cu afaceri de 51,9 milioane de euro anul trecut, activează pe piaţa românească din 1996. Compania a închis anul trecut fabrica de ţevi din plastic de la Cisnădie, după ce a investit începând din 2003 circa 10 milioane de euro în dezvoltarea unităţii.

În 2009, Rehau s-a reorientat către domeniul energiilor regenerabile, prin vânzarea de pompe de căldură, sisteme bazate pe geotermie şi sisteme solare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO