Germania

Cum ne-au schimbat nemtii fata industriei si a retailului

02.10.2008, 15:08 13

Germanii au cucerit comertul local, au dezvoltat industria componentelor auto si au format "in stil nemtesc" zeci de mii de angajati romani, fiind printre primii investitori straini in economia locala. Vizand initial sectoare cu traditie in Germania, precum industria auto si retailul, companiile nemtesti s-au orientat strategic in ultimii ani aproape in toate sectoarele cheie din economia locala.

In consecinta, Germania a devenit in ultimii doi ani principalul partener comercial al Romaniei, iar in 2007 comertul exterior dintre cele doua tari a ajuns la un volum record, de 13 miliarde de euro.
Cel mai pretios lucru adus de nemti in Romania ar putea fi know-how-ul: in industria automotive (producatoare de componente auto) sau in comert, investitiile germane au impus noi standarde in domeniu si au adus pentru prima data pe piata tehnologiile de productie din tarile mai dezvoltate din vest. Dupa aproximativ 17 ani de la primele intrari de capital german in Romania, piata locala este inca sub lupa marilor companii nemtesti in cautare de noi provocari in Europa de Est. O demonstreaza avalansa de stiri care anunta venirea unor noi investitori din Germania: doar in acest an s-au prefigurat 3-4 nume mari care vor intra pe piata romaneasca in viitorul apropiat, precum Deutsche Bahn, Lidl, Honsel sau Knauf.
Cel mai recent este anuntul Deutsche Bahn (Caile Ferate Germane) privind angajamentul de a achizitiona compania locala Romtrans, printr-o tranzactie care se anunta a fi cea mai mare de pe piata romaneasca de profil.
La randul sau, retailerul german cu politica de discount Lidl, cu toate ca nu si-a facut publice planurile privind expansiunea in Romania, recruteaza masiv oameni pentru dezvoltarea retelei la nivel local, primele inaugurari fiind asteptate in 2009. Industria componentelor auto va avea un nou jucator din 2010-2011, compania germana Honsel International Technologies, care a anuntat investitii de 100 de milioane de euro pe piata locala.
Un alt grup german, Knauf, va incepe anul viitor constructia unei fabrici de gips-carton langa Cluj, proiect care va implica investitii de circa 70 mil. euro. Acesta va fi al doilea mare investitor german in sectorul productiei de materiale de constructii din Romania, dupa HeidelbergCement, companie activa de 10 ani la nivel local.
Si Deutsche Telekom, una dintre cele mai mari companii din Germania si cel mai mare grup de telecomunicatii din Europa, ar putea aduce investitii importante in Romania. Operatorul si-a facut intrarea in acest an pe piata locala prin achizitia unui pachet de actiuni la grupul elen OTE - care detine in Romania companiile Romtelecom, Cosmote si Germanos. Unul dintre motivele intrarii in actionariatul OTE a fost perspectiva de a intra pe piata romaneasca, dupa cum au afirmat reprezentantii companiei germane la data perfectarii tranzactiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO