Grecia

Grecii ataca toate sectoarele profitabile din constructii

23.03.2007, 18:39 103

Companiile elene au patruns treptat atat in industria materialelor de constructii, cat si in sectorul de infrastructura, atrase de ratele ridicate de profit pe care le ofera piata constructiilor.
Firme precum Isopor si Atlas Corporation au investit in capacitati de productie de materiale de constructii, in timp ce companiile de constructii Diekat, Aktor sau Terna s-au pozitionat pe proiectele private si cele de infrastructura.
Una dintre cele mai dinamice companii cu capital grecesc este Atlas Corporation, producatorul si distribuitorul grec de materiale de constructii, care estima pentru anul trecut o cifra de afaceri de 34 mil. euro, in crestere cu circa 36% fata de anul precedent. Cresterea consumului materialelor de constructii si stabilitatea economica au fost principalii factori de crestere a businessului Atlas Corporation.
Compania produce si distribuie vopsele, tencuieli decorative si produse pentru izolatii - adezivi, chituri, membrane bituminoase, amorse bituminoase, polistiren expandat si extrudat, vata de fibra de sticla. Piata materialelor termoizolante are rate de crestere anuale de circa 30-35%, cu mult peste media pietei. Mai mult, produse precum polistiren expandat si polistiren extrudat inregistreaza cresteri de circa 50% pe an.
Isopor, companie cu capital elen, detine circa 30% din piata de polistiren expandat. Compania detine o fabrica de polistiren expandat la Cluj, a carei productie este destinata in totalitate pietei interne, si intentioneaza sa deschida o noua fabrica la Bucuresti. Tot pe segmentul de productie de materiale de constructii au anuntat investitii si companiile Diekat si Betanet, care vor incepe anul acesta, la Bucuresti, constructia unei fabrici de prefabricate din beton, produse destinate in principal constructiilor rezidentiale. Pentru acest proiect, cele doua firme vor infiinta in Romania o companie la care vor detine participatii egale.
Grupul Diekat detine in Romania firmele Diekat Construct, Inscut Bucuresti, Diekat Atena Grecia - Sucursala Bucuresti si Sucursala Arad.
Compania de constructii Diekat s-a pozitionat ca unul dintre cei mai activi operatori de pe piata constructiilor, dar si ca investitor pe piata imobiliara a Capitalei. Grupul elen si-a bugetat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 23-24 mil. euro, in crestere cu circa 20% fata de anul precedent.
Cresterea s-a datorat reorientarii companiei catre proiectele private din constructii, dupa ce in perioada 2000-2004 principalele lucrari derulate de companie au fost proiecte finantate de Uniunea Europeana.
Cifra de afaceri a grupului Diekat in Romania inglobeaza activitatea companiei locale Diekat Construct SRL si a sucursalei Bucuresti a Diekat SA Atena.
Compania greceasca l-a numit anul trecut pe Athanosios Tolis in functia de director general al Diekat Construct, divizia locala a companiei elene Diekat. El i-a luat locul lui Athanasios Manousos, fostul sef al operatiunilor grupului elen in Romania. Grupul Diekat este prezent in Romania incepand cu 1995.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO