Grecia

Lideri cu investitii strategice

Lideri cu investitii strategice

FOTO: Reuters

24.03.2009, 13:15 27

Grecia, principalul partener al Romanei din sud-estul Europei, a ajuns la finele anului trecut la investitii directe totale de 3,5 miliarde de euro pe piata locala, fiind printre primele zece tari care au contribuit la dezvoltarea economiei de-a lungul timpului prin investitiile de capital. La finele anului trecut, pe piata romaneasca erau inregistrate aproximativ 4.500 de companii cu actionariat majoritar grecesc, iar Ambasada Greciei estimeaza ca in tara locuiesc in prezent peste 2.000 de antreprenori sau manageri de origine greceasca. Oficialii eleni asteapta acum intrarea companiilor romanesti in arena Greciei, deoarece in prezent singurele "ofensive" ale antreprenorilor autohtoni in regiunea Europei de Sud-Est s-au limitat la exporturi.
Companii care sunt lideri de piata in Grecia - precum OTE, Coca-Cola Hellenic, Vivartia - au contribuit cel mai mult la volumul investitiilor elene directe in Romania, in ultimii zece ani. Pe piata telecomunicatiilor, investitorii greci au venit dupa anul 2000, insa au reusit sa se impuna in scurt timp datorita unor achizitii strategice - este cazul OTE, cel mai mare operator de telefonie mobila din Grecia, care a preluat controlul companiilor de stat Romtelecom si Cosmorom. Intrarea multor companii grecesti pe piata din Romania si dezvoltarea acestora se datoreaza si prezentei marilor banci elene la nivel local - acestea au creat un mediu familiar pentru antreprenorii si firmele cu aceleasi origini.
Romania, la randul sau, a intors favorul investitorilor eleni de pe piata locala prin numarul de turisti care cheltuiesc peste o suta de milioane de euro anual pe sejururi si vacante in vechea Elada.
In 2008, circa 250.000 de romani au vizitat Grecia - numarul pare nesemnificativ raportat la fluxul sau anual de turisti straini, de 15-16 milioane de persoane, insa acesta este in crestere de la an la an, iar cheltuielile romanilor in Grecia se pot majora si ele odata cu cresterea nivelului de trai.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO