IMM

Conferinţa ZF/ROREG – Bucureşti: Sorin Maxim, ROREG şi ADR Vest: În următoarele şase luni vor fi lansate programe de finanţare în valoare de 3,25 mld. euro. Circa 1,28 mld. euro vor merge în zona de IMM-uri

Conferinţa ZF/ROREG – Bucureşti: Sorin Maxim, ROREG...

Autor: Ramona Cornea

20.06.2023, 12:00 163

În următoarele şase luni vor fi lansate programe de finanţare în valoare de 3,25 mld. euro, iar dintre acestea circa 1,28 mld. euro vor merge în zona de IMM-uri, afirmă Sorin Maxim, preşedintele Asociaţiei ROREG şi director general al ADR Vest. 

„Politica de coeziune, la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare, vine cu sume consistente pe zona de investiţii în IMM-uri. Pe lângă acestea, vor mai fi acele resurse şi mai consistente în cele şase judeţe care ţin de componenta de Fond de Tranziţie Justă. În următoarele şase luni, discutăm de 3,25 mld. de euro care vor fi lansate. Circa 1,5 mld. euro vor fi în zona de cercetare – dezvoltare – inovare, 1,28 mld. euro vor merge în zona de IMM-uri, iar 1,15 mld. euro în zona de digitalizare, inclusiv în zona publică, deci practic discutăm de aproape 3,25 mld. euro care vor fi lansate în perioada următoare”, a spus Sorin Maxim în cadrul conferinţei ZF/ROREG – Bucureşti: De la idee la business inteligent, cu finanţări europene. 

Ce a mai spus Sorin Maxim în cadrul conferinţei ZF: 

• Cred că rolul nostru este să investim aceste fonduri europene, ci nu să le cheltuim. Cred că este important să facem această diferenţă de nuanţă. A investi nişte bani are în spate un pachet de politici publici care ar trebui să vină din urmă cu nişte pârghii care să susţină dezvoltarea.

• Suntem azi în momentul în care o treime din banii pe care îi avem alocaţi s-a pierdut. Dacă luăm în calcul inflaţia, vom vedea că este o medie de 10,7%, la un curs euro care nu s-a mişcat din 2020, practic la o valoare reală netă aceşti bani şi-au pierdut o treime din valoarea lor de a investi. Suntem şi cu o treime din timp risipită. 

• Închidem ciclul financiar 2014 – 2020, iar premisele noului ciclu financiar sunt altele: programele s-au descentralizat în mod consistent la nivelul regiunilor, cel puţin cele din politica de coeziune. Din păcate, a apărut o ordonanţă care a mai centralizat din acest demers, cu care va trebui să ne obişnuim. Cred că s-a făcut o eroare acolo, când s-a revenit la un sistem centralizat şi vom vedea rezultatele mai târziu. 

• Eu cred că această regionalizare a programelor a oferit o şansă mare şi regiunii Bucureşti – Ilfov de a-şi întregi suma pe care o are alocată. 

• Este foarte important să menţionăm resursa umană. În toate componentele discutăm despre calitatea oamenilor care pot fi implicaţi în aceste proiecte, aici este nevoie de un pachet de politici publice care să susţină acest lucru. Am văzut un studiu făcut de Societatea Academică Română care spunea că am pierdut 1,2 milioane de tineri în ultimii 10 ani, iar 55.000 de tineri pleacă anual din România. Cred că valoarea adăugată se scurge, iar dificultatea de a absorbi aceşti bani cu plusvaloare este din ce în ce mai mare. Aici este problema pe care o avem şi nu o tratăm suficient de bine. Importăm destul de multă forţă de muncă, dar pentru zona de jos a activităţii. 


 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO