Info

(P) Excelenţa românească în IT. 40 de miliarde de euro, plătiţi fermierilor prin softul creat de SIVECO TECHNOLOGY

(P) Excelenţa românească în IT. 40 de miliarde de...

Autor: Publicitate

15.05.2023, 11:30 298

Peste 40 de miliarde de euro au fost plătiţi fermierilor români în perioada 2008-2022 prin intermediul softului dedicat creat de SIVECO TECHNOLOGY  pentru Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), potrivit datelor oficiale.

Programul informatic IACS, de gestionare şi administrare a fondurilor europene pentru agricultură, a făcut practic posibilă absorbţia aproape totală a banilor europeni, într-un procent de 98%. Astfel, agricultura a devenit domeniul cel mai performant în materie de absorbţie a fondurilor, cu mult înaintea tuturor celorlalte domenii.

Softul, destinat tuturor fermierilor români, a fost o precondiţie pentru aderarea României la Uniunea Europeană, este utilizat de aproximativ 5.000 de angajaţi APIA şi gestionează cererile de subvenţii depuse de aproximativ 790.000 fermieri. Programul informatic APIA este unul extrem de complex, iar particularităţile României (mai ales fragmentarea ridicată a terenurilor agricole) l-au făcut printre cele mai dificile din Europa. Cu toate acestea, implementarea lui la timp de către echipele tehnice ale SIVECO din care au făcut parte în anumite momente până la 200 de specialişti cu înaltă specializare a fost făcută într-un timp record, de circa 1 an de zile.

„Soluţia software dezvoltată de echipa SIVECO pentru APIA este cel mai complex sistem IT din România şi unul din cele mai performante sisteme similare de la nivel european. Oricând România, prin eficienţa ridicată a acestui sistem informatic, poate reprezenta un model la nivel european, pentru state care lucrează cu programe necompetitive sau pentru state care doresc să adere la Uniune în viitor. Şi dacă această situaţie era şi la PNRR, ţara noastră arăta cu totul altfel”, a declarat Gabriel LOSPA, Director General al companiei SIVECO TECHNOLOGY.

Puteţi urmări povestea softului APIA aici.

Programul SIVECO TECHNOLOGY gestionează, între altele: primirea cererilor de plată, identificarea parcelelor agricole, autorizarea plăţilor pe fermă, executarea plăţilor către fermieri, controlul calităţii şi auditul plăţilor, gestiunea schemelor de comerţ exterior.

Cu peste 1.200 de algoritmi, 7 componente de bază, formate la rândul lor din peste 80 de module principale, soluţia APIA cuprinde Sistemul de înregistrare a fermierilor, Sistemul integrat de administrare şi control (IACS - Integrated Administration and Control System), Sistemul de identificare a parcelelor agricole, Sistemul financiar – contabil şi Sistemul de gestiune a documentelor, Sistemul de gestiune a schemelor de reglementare a pieţei şi cel de gestiune a măsurilor pentru dezvoltare rurală.

În 2015, în urma reformei Politicii Agricole Comune, programul pentru APIA a fost refăcut, având în vedere creşterea substanţială a numărului de scheme de plată, de la 8 ajungând în acest moment la peste 100.

Sistemul IT dezvoltat de SIVECO TECHNOLOGY a dobândit din partea comunităţii IT recunoaştere internaţională, primind premiul European IT Excellence Awards la categoria Vertical Market, în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri