Info

(P) Legumicultura românească, în topul ţărilor europene. Un ideal devenit model de business

Autor: Publicitate

20.02.2023, 07:00 434

Practicată încă din cele mai vechi timpuri, legumicultura este o ramură importantă în existenţa fiinţei umane. Fie că vorbim despre asigurarea de hrană, despre business sau despre pasiune, horticultura este parte din vieţile noastre.

În ultimii ani, ca toate celelalte domenii, horticultura a evoluat, s-a dezvoltat şi a devenit un domeniu de interes care oferă multe perspective de business. Ca în orice altă industrie, succesul se măsoară în rezultate, iar pentru rezultate este nevoie de inspiraţie, know-how dar şi acces la input-uri corespunzătoare.

La nivel global, există peste 1300 de specii de plante legumicole cunoscute si cultivate, iar aproape fiecărei specii, i se atribuie un număr important de hibrizi care pot fi utilizaţi pentru a obţine rezultate remarcabile. Chiar dacă există diferite voci în piaţă, care vorbesc cu scepticism despre hibrizi, este important să înţelegem ce sunt aceştia.

”Seminţele profesionale de legume despre care noi vorbim şi pe care îi testăm în ferma noastra, reprezintă o încrucişare de doua sau mai multe soiuri de plante. Prin acest proces, de ”hibridare” se urmăreşte obţinerea unor anumite particularităţi necesare pe piaţă. Dacă vorbim despre tomate, de exemplu, se încrucişează un soi de roşie de mărime medie, cu gust dulce cu un alt soi de tomată care are productivitate crescută şi rezistenţă la anumite boli dar şi la dăunători. Bineînţeles, combinaţiile sunt infinite, iar scopul este acela de a obţine plante sănătoase cu fructe de calitate.”, spune dr. Ing. Marius Petrache- CEO Marcoser. 

Hibrizii de legume se încadrează în categoria de seminţe profesionale de legume. Acestea se obţin în ţări precum Olanda, Israel dar şi Spania sau Italia ale unor mari şi cunoscute companii dar şi în România.

Portofoliul Marcoser cuprinde un număr impresionant de astfel de seminţe profesionale certificate, şi care an de an, sunt testate, înainte de a fi comercializate pe piaţă.

”Atunci când aducem un hibrid în ferma şi în magazinul nostru, cu siguranţă, mai întâi a fost supus unor teste. Urmărim să avem varietăţi de legume pentru fiecare tip de cultură şi sezon, dar care mai ales, să fie rezistenţi la diversele tipuri de boli şi dăunători care apar în culturi. Seminţele profesionale de legume, reduc cantitatea de pesticide, oferind astfel un fruct mai ”sănătos” şi având grijă de mediu.” a mai precizat dr. Ing. Marius Petrache – CEO Marcoser

Un lucru foarte important de reţinut este că deşi vorbim despre ”genetică străină”, aşa cum a fost numită popular în societate, aceasta se dezvoltă în pământ românesc.

Favorabilitatea climei si a solurilor din Romania, permit cultivarea si dezvoltarea plantelor pe aproape tot parcursul anului (sere, solarii, câmp), fiind complementari cu ţările mediteranene, de exemplu, care nu pot cultiva pe timpul verii din cauza temperaturiilor foarte crescute, pe când în România nu se poate produce pe timpul iernii. În acelaşi timp, calitatea pământului românesc oferă gustul, de altă dată, al legumelor.

Pe lângă cultura de câmp, se folosesc şi spaţiile încălzite (sere) dar şi neîncălzite (solarii). Legumicultura se practică pe o perioadă de aproximativ 9 luni.

Cultivarea legumelor în sistem protejat prezintă un grad înalt de intensivitate. În contextul în care consumul de legume proaspete, pe întreaga perioadă a anului, a crescut, cultivarea acestora în spaţii care să le protejeze de frig şi intemperii a devenit o necesitate, pentru asigurarea recoltelor bogate şi de calitate nu doar în perioada în care se produc, ci şi în extrasezon.

Folia pentru solar are, credem noi, cel mai important rol în construcţia unui spaţiu protejat pentru cultivarea legumelor. Importanta foliei profesională de acoperire pentru solar este data si de  faptul ca aceasta are capacitatea de a modifica foarte mult climatul din interiorul solarului. Alegerea unei folii  aditivate, de exemplu, poate genera o mulţime de beneficii culturii. Cel mai important aspect de menţionat însă, în ceea ce priveşte folia profesională pentru solar este că poate prelungi sezonul de cultură cu până la două luni”, a mai spus CEO Marcoser

Concret, prin folosirea foliei profesionale aditivate, se obţine nu doar o bariera fizica impotriva intemperiilor, ci se creează un microclimat special, în care plantelor li se asigură o temperatură optimă, care să fie cât mai puţin dependentă de condiţiile meteo din mediul exterior.

Însă, pentru a obţine recolte satisfăcătoare, pe măsura investiţiilor făcute, este nevoie să respecţi tehnologia de cultură potrivită pentru speciile pe care alegi să le creşti în sistem protejat şi să aplici la timp şi corect măsurile fitosanitare.

” Romania are conditii naturale exceptionale pentru cultivarea legumelor si trebuie sa profitam de acest avantaj. Prin urmare, ceea ce trebuie sa facem este sa cunoastem si sa intelegem noile tehnologii de cultură disponibile pentru a le adapta la conditiile din ţara noastra. Acum 18 ani, când Marcoser s-a ”născut”, ideea a fost să oferim consultanţă, să-I învăţăm pe fermierii legumicultori cum pot face performanţă în ceea ce fac. Tocmai de aceea, la Marcoser angajăm doar ingineri horticoli în care investim timp, cunoştiinţe şi ne asigurăm că putem să fim aproape de fiecare legumicultor din România. Noi vrem să facem diferenţa dintre legumicultură şi legumicultura de succes” a mai adăugat Marius Petrache.

Ansamblul conditiilor in care plantele legumicole cresc si se dezvolta normal este influentat de factorii climatici, de regimul apei si cel al hranei din sol. Echilibrul mediului ambiant natural poate fi modificat prin tehnologiile de cultură folosite, putând creşte în mod semnificativ calitatea si cantitatea.

”Tehnologiile ne sunt la îndemână, noi lucrăm continuu pentru a le dezvolta şi optimiza dar şi pentru a aduce în piaţă doar inputuri de calitate. Pregătirea terenului, irigarea, aerisirea solarului, sunt obligaţiile, să zic aşa, ale legumicultorului. Toate celelalte, sunt ale inginerului. Iar inginerii Marcoser, lucrează pentru acelaşi ţel: să punem legumicultura românească pe harta europeană.” a conchis domnul dr. Ing. Petrache – CEO Marcoser

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO