Info

(P) VELUX: Ce impact au ferestrele de mansardă în eficienţa energetică a casei

(P) VELUX: Ce impact au ferestrele de mansardă în...

Autor: Publicitate

03.11.2022, 09:00 271

Potrivit VELUX, unul dintre principalii producători de ferestre de mansardă, ce comercializează produse şi soluţii pentru case inteligente, ferestrele pentru mansardă ajută la economisirea a peste 39% din necesarul energiei pentru încălzirea caselor în România. Astfel, scăderea temperaturii din termostat cu 2°C poate fi realizată fără a afecta gradul de confort, ajutând la economisirea a 446,5 KWh/ m2 an, mai ales în contextul crizei energetice din prezent.

Costurile locuinţelor au început să fie o provocare pentru mulţi cetăţeni din Uniunea Europeană, inclusiv pentru români. Astfel că, în prezent, 15% dintre europeni trăiesc în condiţii precare, iar 50 de milioane de gospodării[i] sunt afectate de sărăcia energetică, neputând să-şi încălzească locuinţele în mod corespunzător iarna.

Din datele Eurostat, cea mai mare creştere a inflaţiei se înregistrează în cazul gazelor, media europeană ajungând la 51,4% în luna iunie, ceea ce reprezintă o majorare de 10,7% faţă de ianuarie 2022, pe fondul războiului din Ucraina. Carburanţii, inclusiv benzina, motorina şi alţi combustibili au atins o inflaţie de 45,2% în luna iulie. Preţurile la electricitate au crescut şi acestea foarte mult, cu o inflaţie de 29,7%. Acest lucru este consecinţa mai multor factori, inclusiv temperaturile ridicate, o iarnă şi o primăvară cu un regim pluviometric scăzut ce a dus la secetă, contribuind la scăderea energiei nucleare şi hidrolectrice.

Rata inflaţiei în sectorul energetic înregistrează în prezent cea mai mare rată din 1997, de când a fost publicat pentru prima dată Indicele Armonizat al Preţurilor de Consum[ii], conform raportului Eurostat.   

Preţurile la energie continuă să crească în Europa şi după cum confirmă datele publicate de Eurostat în luna august, acest proces este departe de a se fi încheiat. În acest context, este foarte important să ne folosim de eficienţa energetică pentru a reduce consumul de energie necesar încălzirii încăperilor în timpul sezonului rece. Totodată, obţinerea pozitivităţii energetice ajută la diminuarea pierderii de energie prin ferestre, ceea ce face ca facturile de încălzire să fie mai mici, precum şi impactul asupra mediului.

Eficienţa energetică, instrumentul esenţial în economisirea consumului de energie

Performanţa de izolare şi eficienţa energetică a ferestrelor au un impact semnificativ asupra consumului de energie al clădirilor şi asupra mediului interior. Datorită echilibrului energetic superior, ferestrele de mansardă VELUX contribuie la reducerea consumului de energie în locuinţe şi implicit a facturilor la utilităţi.

Măsurătorile efectuate de VELUX au arătat, de asemenea, că înlocuirea a două ferestre de mansardă poate reduce energia de încălzire necesară pentru acea încăpere cu până la 11%. Totodată, pierderile de căldură pot fi reduse cu până la 60% per unitate de fereastră. Astfel, ferestrele pentru mansardă cu geam triplu permit reducerea termostatului cu 1-2°C, fără a pierde nivelul de confort din încăpere.

Potrivit reprezentanţilor VELUX, în timpul iernii, lumina solară contribuie pozitiv la necesarul de încălzire. Utilizarea automatizată a roletelor şi rulourilor asigură cea mai bună reducere a pierderilor de căldură acestea putând fi adaptate în funcţie de nevoile fiecărui sezon. Mai mult decât atât, roletele exterioare pot îmbunătăţi izolarea ferestrelor în timpul iernii, iar această izolaţie suplimentară poate reduce consumul de energie pentru încălzire.

Află mai multe detalii practice pentru o casă eficientă energetic, sustenabilă şi impactul ei la nivel de mediu, în video-ul de mai jos:

Găseşte accesoriile şi ferestrele  de mansardă potrivite pentru casa ta pe: velux.ro.



[i] OMS Europa 2019, "O viaţă sănătoasă şi prosperă pentru toţi: Raportul european privind situaţia echităţii în materie de sănătate"

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO