Media & Advertising

Campionatul Mondial si-a desemnat castigatorii media

14.07.2006, 21:47 11

Desi pe teren Cupa Mondiala a avut un singur castigator, pe arena marketingului cel mai important eveniment media al acestui an a creat o paleta impresionanta de oportunitati.
Performanta surprinzatoare a Frantei la acest turneu final a demonstrat ca jucatorii mai varstnici, ca Zinedine Zidane, pot fi in continuare la inaltime. In pofida tendintei generale de migrare a spectatorilor de la media clasica la mediul online, Cupa Mondiala a demonstrat ca evenimentele sportive sunt capabile sa atraga atentia maselor, lucru pentru care advertiserii cheltuiesc miliarde de dolari anual, scrie International Herald Tribune.
Kevin Alavy, analist la agentia de media Initiative, a declarat ca in semifinale audienta din cele mai importante 49 de piete a crescut cu o medie de 15% fata de Cupa din 2002 din Japonia si Coreea. Motivul acestei aprecieri a fost desfasurarea competitiei intr-o zona convenabila pentru fanii europeni, din Orientul Mijlociu, Africa si Americi.
In comparatie cu anul 1998, cand Cupa Mondiala a fost gazduita de Franta, media audientei a scazut cu 4%, spune Alavy. Dar tinand cont de faptul ca in ultimii opt ani in Europa a avut loc o adevarata revolutie pe piata televiziunilor, numarul spectatorilor a fost foarte mare, daca luam in calcul oferta bogata de posturi de televiziune.
Succesul mediei de factura traditionala nu se limiteaza la televiziune. Potrivit ziarului francez La Tribune, a doua zi dupa victoria obtinuta de Franta in sfertul de finala disputat cu Brazilia, cotidianul de sport L'Equipe a vandut 900.000 de copii, adica de trei ori mai mult decat intr-o zi obisnuita.
Cu toate ca marea majoritate a spectatorilor au urmarit meciurile la televizor, acasa sau in alte locatii, turneul din acest an a oferit pentru prima oara cateva alternative viabile. In mai multe tari vizionarea meciurilor in direct a fost posibila pe Internet sau chiar pe telefoanele mobile.
Desi rapoartele cu privire la noile forme de media au fost lipsite de concluzii categorice, din acestea rezulta ca, in marea majoritate a cazurilor, rolul acesteia a fost mai mult complementar, permitand unor brokeri, de exemplu, sa urmareasca cu un ochi evolutia echipei favorite, iar cu altul indicii bursieri.
Televiziunea mobila a castigat ceva teren si in Australia, unde orele de desfasurare a meciurilor nu au favorizat vizionarea partidelor in grila orara conventionala a televiziunilor locale. Amanda Hutton, seful departamentului de servicii muzicale si de televiziune mobila al operatorului de telefonie mobila australian Hutchinson3, a declarat ca inainte ca echipa Australiei sa fie eliminata de la Campionatul Mondial din Germania s-au inregistrat peste 300.000 de accesari ale serviciului de stiri sau chiar vizionarea meciului prin livestreaming. "Probabil, clientii nostri au fost prea lenesi pentru a renunta la pat", a adaugat ea.
Una dintre cele mai mari dezamagiri ale Cupei Mondiale a fost evolutia neasteptat de proasta a selectionatei Angliei, implicit a capitanului echipei engleze si a brandului Beckham. David Beckham este cel mai bine sponsorizat jucator de fotbal din lume, jocul din teren nereusind sa ofere o promovare eficienta sponsorilor sai.
Printre firmele dezamagite se numara Pepsi si Gillet, in campaniile carora capitanul nationalei Angliei a fost in prim-plan, sau Motorola, cu care tocmai semnase un contract pe trei ani.
Analistii de piata considera in continuare ca sponsorii pot compensa rezultatele slabe ale fotbalistului Beckham cu imaginea sa deosebit de buna.
"Beckham nu va disparea, dar cu certitudine imaginea sa a primit o lovitura", este de parere Richard Pinder, director regional al Leo Burnett pe Europa, Africa si Orientul Mijlociu.
Un alt exemplu de esec la aceste mondiale este cel dat de Nike, care si-a conturat intreaga campanie publicitara, cu ocazia acestui eveniment, in jurul sloganului "joga bonito", expresie in limba portugheza care se refera la imaginea de echipa tehnica si spectaculoasa a selectionatei Braziliei.
Echipa favorita a acestui campionat mondial a fost eliminata inca din faza sferturilor, in ciuda fotbalului spectacol atat de interes mediatizat.
Ofensiva Nike la acest campionat a fost incheiata odata cu pierderea suferita de Portugalia in semifinala, ceea ce a permis ca titlul sa fie disputat intre Puma si Adidas, adica intre Italia si Franta.
In competitia sponsorilor, Adidas e pe cale sa-si atinga obiectivul de a vinde 15 milioane de mingi oficiale ale acestui turneu. Sponsorizarea selectionatei Germaniei, care a avut o prestatie surprinzator de buna, a meritat toti banii. Adidas sustine ca vanzarile tricourilor selectionatei au depasit de mai mult de doua ori asteptarile initiale.
Pentru Puma, efectul deciziei de a sponsoriza toate echipele continentului african va putea fi apreciat la urmatorul Campionat Mondial, cel din 2010, care va fi gazduit de Africa de Sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO