Media & Advertising

Cum ajunge un mic orasel centrul presei sportive britanice

23.09.2005, 15:41 10

Un mic orasel din Yorkshire a devenit, de curand, centrul unei operatiuni publicistice internationale, relateaza The Guardian.

Este pentru a doua oara cand are loc un eveniment atat de important in micul orasel Howden din Yorkshire. Prima data a fost in jurul anilor 1920, cand Howden a devenit centrul industriei aeriene britanice. Momentul respectiv de glorie s-a incheiat prin pierderea unui avion R101 intr-o furtuna, in timp ce zbura deasupra nordului Frantei. Al doilea eveniment de acest gen se petrece acum si nu afiseaza, deocamdata, nici un semn ca ar lua sfarsit.

Fara prea multa valva, in decursul ultimilor 10 ani, Howden a devenit unul dintre cele mai mari centre jurnalistice din Marea Britanie. Cei 650 de membri ai Asociatiei Jurnalistilor (Press Association) din Howden reprezinta dublul membrilor asociatiei care lucreaza in Londra. Ei isi desfasoara activitatea in cladirea Bishop''s Manor, o cladire medievala, dotata acum cu televizoare cu plasma in locul semineelor. Oaspetii din Londra sunt cazati intr-un han construit in stil georgian.

Conducerea grupului media PA Sport locuieste intr-un bloc modernizat, care gazduia, cu ceva timp in urma, sediul politiei si curtea de magistratura a orasului, De aici sunt difuzate in intreaga lume golurile din Premier League si analizele meciurilor de fotbal.

Asadar, Howden este laboratorul destinat extinderii PA de la o sursa sigura de stiri la suportul structural al ziarelor, site-urilor, televiziunilor, radiourilor si revistelor. Cu toate ca stirile sunt culese din alte parti, de catre reporterii prezenti la conferinte de presa si evenimente sportive, ele sunt procesate si raspandite din Yorkshire.

Tony Watson, directorul editorial al PA, a dezvaluit ziarului The Guardian cheia succesului. In afara biroului sau de la parterul Bishop''s Manor, materialul furnizat de reporteri este transformat intr-un buletin informativ pe Teletext. Continutul acestui buletin trebuie sa aiba un numar exact de caractere pentru a umple spatiul cuprins de o linie a ecranului, ceea ce reprezinta "exercitiul perfect de subeditare", in opinia lui Watson. La urmatorul etaj, aceeasi informatie capata un nou format de prezentare, cu mai multe detalii, pentru a putea fi difuzat ca stire de ultima ora pe site-urile de specialitate, inclusiv cel al The Guardian. La etajul superior, stirea respectiva este din modificata in scopul difuzarii sale in cadrul buletinelor informative de la televiziuni si radiouri.

Un alt departament o transforma, apoi, intr-un minibuletin pentru transmiterea pe telefonul mobil. Exista initiativa de a extinde activitatea PA si a transmite stirile si prin intermediul televiziunii digitale. S-a deschis, in acest sens, un nou studio si a fost angajat un specialist media pentru a preda un curs de specializare, incepand cu luna viitoare. Desi PA nu obisnuieste sa isi mediatizeze identitatea, biroul sau din Howden desfasoara o bogata activitate, pe care multi editori o invidiaza.

"Nu mai exista, in prezent, nici un loc de munca disponibil la Howden", a afirmat Watson, al carui coleg Chris Buckley, director al PA Sport, pune stapanire pe jumatate din primul etaj al cladirii. Cu toate acestea, au existat numeroase critici la adresa conducerii PA Sport, cu privire la nivelul salariilor.

Activitatea PA se extinde si in India. Pana in luna noiembrie a acestui an, 50 de angajati vor sustine operatiunile desfasurate in Yorkshire tocmai din Mangalore, situat pe coasta sud-vestica a Indiei. "Exista un foarte mare interes in sportul britanic pe continentul asiatic", a explicat Watson, descriind sistemele automatizate utilizate de centrul de la Howden. El spune ca stirile sunt transmise prin e-mail sau telefonic chiar in momentul in care au loc.

Cele mai recente doua achizitii ale PA fac ca acesta sa raspandeasca stirile sportive in Germania, incepand cu aceasta toamna, si in Africa de Sud. "Cupa Mondiala se tine aici peste cinci ani, iar Fifa a recomandat acest teritoriu si pentru desfasurarea altor evenimente de acest gen", justifica Chris Buckley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO