Media & Advertising

Ideile-s nepretuite. Dar asta nu inseamna ca nu le poti factura

23.05.2003, 00:00 10



Daca industria auto ar fi evoluat, in ultimii 12 ani, la fel ca publicitatea, astazi DaimlerChrysler ar fi fabricat Jeep-uri in fabrica de la C=mpulung, iar Audi si-ar fi testat modelele TT pe pista de formula 1 de la Colibasi. Mai mult, probabil ca modelul „Carpati" al lui Citroen ar fi c=stigat un premiu la salonul de la Paris...



N-a fost asa, drept pentru care ne ram=ne sa ne m=ndrim cu advertising-ul ca domeniul cel mai competitiv din Rom=nia. Poate ca si cel mai avansat din punctul de vedere al instrumentelor cu care opereaza, al nivelului de cunostinte si pregatire al oamenilor, cel mai sofisticat si mai dinamic.



E o industrie in care toti marii „jucatori" internationali sunt deja prezenti „in arena". In nici un alt domeniu de activitate nu mai concureaza cei mai mari 25-30 de playeri ai planetei. Toate retelele de agentii internationale au c=te o reprezentanta in Rom=nia, si-au exportat deja filozofia, modele de lucru si know-how-ul. Si, c=teodata, au importat din Rom=nia c=teva idei proaspete, intre care aceea ca pietele sarace cum e cea a Rom=niei permit un numar uimitor de competitori pe kilometrul patrat de capitala.



Pe de alta parte, domeniul are deja istoria lui. Companiile s-au dezvoltat organic in primii sase ani de activitate, au adaugat valoare in alti trei, iar din 1999, ultimul an de crestere spectaculasa a industriei, se straduie sa supravietuiasca, sa arate cresteri in ciuda stagnarii cheltuielior publicitare, in ciuda aparitiei a zeci de noi agentii mici.



Unii numesc asta maturizare a pietei. Nu stiu daca se potriveste: un individ ajuns la maturitate e mai inalt si mai puternic. Al nostru (comisionul) a slabit pe masura ce s-a facut baiat mare. Daca in anii de inceput ai activitatii publicitare rom=nesti se inregistrau comisioane confortabile, si rememoram nostalgic 17,65%, 15% acum ne indreptam catre redevente lunare ce asigura supravietuirea numai. Intr-un fel inexplicabil, fiecare client presupune ca „agentia face bani oricum" si pare a considera legitim faptul ca agentia trebuie sa inregistreze profit din orice alt brand dec=t brandul lui. Desi „orele de agentie incorporate intr-un proiect" constituie pentru noi singurul indicator al eficientei, tot mai putini clienti vor sa ia in calcul acest argument.



As spune ca dincolo de efortul nostru de g=ndire strategica, de serviciile profesioniste, de creatia pentru campanii de brand - lucruri ce se regasesc pe facturile sf=rsitului de luna, suntem, fiecare agentie in parte pentru fiecare brand la care lucram, investitori in respectivul brand. Pentru ca exista o parte insemnata de eforturi, si ele cunatificabile, dar mentionate numai in discutiile de evaluare a agentiei, ce sunt socotite contributie fireasca, neremunerata la cresterea si consolidarea brandului.



In ce fel ne recuperam investitia? Paradoxal, nu intotdeauna printr-un mecanism care sa scoata sunetul acela cristalin al casei de marcat. Intr-un fel sau altul, fiecare investitie de-a noastra in brandurile clientilor ne rasplateste vanitatile, ne certifica virtutile, ne maguleste constiinta profesionala, ne ajuta in competitia de imagine cu ceilalti. Fiecare investitie in brandurile clientilor ne confera o rasplata afectiva, un bonus sentimental, un profit emotional. Si astfel ne adormim asteptarile meschine legate de bani, facturi, profitabilitate. Ce subiecte ridicole in comparatie cu grandoarea satisfactiilor spirituale!



Pare o gluma, dar - ce ciudat!- multi o iau in serios. Publicitarii trebuie sa vorbeasca numai despre strategiile de campanie, numai despre concepte de creatie, despre scenarii si slogane. Atunci c=nd vorbesc despre bugete, comisioane si profit sunt lipsiti de splendoare, nu-i asa? Si ce daca este si publicitatea business? Si ce daca cheltuielile noastre cresc exponential in ciuda regresului bugetelor? Si ce daca valoarea pe care trebuie s-o adaugam poate proveni numai din investitii suplimentare pe care trebuie sa le facem in oamenii agentiei?



Toate acestea trebuie sa constituie aportul nostru la succesul egoist al brandurilor. Toate acestea trebuie sa provina din sursa miraculoasa ce intretine vesnicul credit publicitar.



Cu dob=nda zero, fireste - sa nu dam nici o sansa bancilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO