Media & Advertising

Investitorii isi arunca privirile asupra presei franceze

08.04.2005, 00:41 17

Fondul de investitii Montagu Private Equity a finalizat achizitia titlurilor Paris Turf si Week-end, relateaza Le Figaro.

Fondurile de investitii se orienteaza tot mai mult spre grupurile franceze de presa, scrie Le Figaro. De la inceputul anului, numarul operatiilor de cesiune sau achizitie a titlurilor sau grupurilor de presa realizate prin intermediul fondurilor de investitii se afla intr-o crestere continua.

Saptamana trecuta, fondurile europene oferite de Montagu Private Equity au fost selectate de Socpresse (editorul ziarului Le Figaro) pentru a-i finanta achizitia Paris Turf si Week-end.

Mai devreme, grupul MediMedia, el insusi detinut de fondurile de investitii Apax, Carlyle si Cinven, a vandut ziarele sale din domeniul medical francez Le Quotidian du medicin, Le Generaliste si Quotidian du pharmacien. Ele au fost cumparate de grupul britanic United Business Media.

"Fondurile de investitii incep sa aprecieze din nou jurnalismul", spune Jean-Clement Texier, bancher specializat pe tranzactiile media, la BNP Paribas.

In 2003 divizia de presa a grupului Vivendi a fost cumparata de grupurile Aprovia si MediMedia. Dupa aceasta importanta tranzactie, a fost inregistrata o accelerare considerabila a ritmului operatiilor realizate prin intermediul fondurilor de investitii.

"Daca fondurile de investitii contribuie sau au contribuit la capitalul cotidienelor nationale precum Liberation sau Le Figaro, putem spune ca ele si-au intins aripile peste intreaga presa franceza", a observat Damian Bachelot, presedintele bancii de afaceri Aforge Finance. El a adaugat ca "presa este inca foarte putin influentata de grupurile industriale, ceea ce le permite investitorilor sa intervina cu mai multa usurinta in gestiunea afacerilor". In plus, dupa parerea lui, liderii ocupa o pozitie destul de importanta in domeniul in care opereaza incat sa respecte conditiile de rentabilitate impuse de investitori.

"In cele din urma", spune Bachelot, "fondurile de investitii se orienteaza cel mai adesea catre grupuri intregi, care urmeaza sa fie vandute pe bucati. Acest lucru le asigura surplusuri de valoare considerabile."

Primirea acestor fonduri modifica intru totul situatia presei franceze. Unele grupuri media nu ezita sa aplice metode noi de gestiune care s-au dovedit a fi eficiente in alte domenii. Astfel, ele pot vorbi astazi de criterii de analiza a situatiei financiare mai putin utilizate pana atunci, precum rentabilitate pe pagina imprimata sau de numarul de articole publicate pentru fiecare jurnalist. Societatile de presa au inceput derularea unor programe pentru a atrage ele insele investitorii.

Astfel, grupul Gisi, editorul principal al L''Usine nouvelle si proprietate a fondurilor Carlyle, Cinven si Apax, deruleaza, in momentul de fata, un program drastic de restructurari. Se va renunta la 75 de angajati din totalul de 355. Salariatii grupului au trimis deja o scrisoare catre guvern in care isi exprima dezamagirea. "Profitul nostru de o singura cifra nu ii multumeste pe asociati. Fondurile de investitii vizeaza un profit de doua cifre. Scopul? Atragerea viitorilor investitori cu riscul de sacrifica chiar un sfert din masa salariala", scriu ei celor ce se afla la conducerea tarii.

Un grup de investitori, 3i, care au achizitionat, in urma cu cinci ani, 20% din actiunile ziarului Liberation, aprecia, in luna martie, ca "o rentabilitate medie de 22% pe urmatorii cinci ani ar fi foarte buna". Dupa putin timp, insa, 3i nu mai era atat de optimista si si-a anuntat intentiile de a vinde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO