Media & Advertising

Jean-Marie Colombani revine la conducerea redactiei Le Monde

17.12.2004, 00:00 11



Cotidianul francez Le Monde nu i-a gasit inca un succesor lui Edwy Plenel, dupa demisia acestuia din functia de sef al redactiei, scrie Le Figaro. Conducerea redactiei va fi asigurata astfel de catre o echipa colegiala, condusa de catre Jean-Marie Colombani, presedintele executiv al ziarului. Eliberat de sarcinile de gestiune, dupa numirea lui Jean-Paul Louveau in functia de director general, Colombani se va concentra asupra relansarii editorialului. Tandemul Louveau - Colombani va conduce cotidianul Le Monde, la fel cum acesta era condus in anii '70, cand la carma sa se aflau Jaques Fauvet si Jaques Sauvageot.



Oricare ar fi fost greselile care i se pot atribui lui Edwy Plenel, nimeni nu poate contesta calitatile sale de lider. Se pare ca astazi Le Monde nu dispune de un om care poate juca acest rol, cu exceptia lui Jean-Marie Colombani. Astfel ca presedintele consiliului director, fost redactor sef la Le Monde, isi va pune din nou talentul jurnalistic in serviciul cotidianului. Aceasta formula de tranzitie are scopul de a reda increderea unei redactii, care a fost destabilizata de evenimentele din ultimele luni.



Jean-Marie Colombani realizeaza acum ultimele retusuri asupra organigramei redactiei de la Le Monde. Saptamana trecuta, el s-a intalnit in fiecare zi cu jurnalisti, iar la sfarsitul saptamanii a organizat o intalnire cu sindicatele cotidianului, pentru a discuta noua formula. Principiul dupa care se ghideaza planul sau este simplu: incercarea de a pune la punct o echipa capabila de a pune in valoare resursele ziarului. In aceasta perspectiva, politica, stirile internationale si cultura vor fi puse pe primul plan.



Gerard Courtis, in varsta de 55 de ani, unul din editorialistii Le Monde si fost presedinte al societatii redactorilor ziarului, va trebui sa joace un rol de prim plan. Courtis este un fin cunoscator al vietii politice, eminenta cenusie si unul dintre apropiatii lui Jean-Marie Colombani. El isi imparte timpul intre analizele politice si publicatia Viata catolica, unde este membru in consiliul de supraveghere. Mai multe nume au fost vehiculate pentru participarea la formarea echipei de conducere a redactiei. Printre ele se afla si Laurent Greilsamer, redactor sef si editorialist. Fost vice presedinte al societatii redactorilor ziarului, intre 1990 si 1993, Laurent Greilsamer a participat, in special, la conceperea noii formule din 1995, care, din punctul de vedere al lui Colombani, a ajutat mult la salvarea cotidianului acum zece ani. Au mai fost avansate numele corespondentului special al Le Monde la Washington, Patrick Jarreau, cal al Sylviei Kauffmann, membra a redactiei centrale, responsabila cu paginile revistei Horizons, precum si Josyanne Savigneau, redactor sef la Monde du Livres (Lumea Cartilor), suplimentul cultural al Le Monde. Jean-Marie Colombani continua consultarile in cadrul anturajului sau, pentru definitivarea formulei. Colombani pare sa fie cucerit de ideea unei echipe de conducere colegiala a redactiei si nu mai ramane decat sa fie gasit numele viitorului director al redactiei, printre cele promovate.



Noul om forte al redactiei Le Monde, Jean-Marie Colombani, nu s-a limitat doar la partea editorialistica in reorganizarea ziarului. Urcarea puternica a lui Jean-Paul Louveau in functia de director al societatii de editare a Le Monde a fost insotita de diminuarea atributiilor lui Fabrice Nora, directorul general al grupului Le Monde. In plus, Jean-Paul Louveau, fostul direcor general al Jurnaux de Midi, va fi insarcinat cu problemele financiare si de gestiune ale ziarului, permitandu-i lui Jean-Marie Colombani sa trateze indeaproape problemele ziarului.



Continutul ziarului nu este singura peocupare a patronilor cotidianului francez. Veniturile din publicitate reprezinta, de asemenea, o problema esentiala. Discutiile in legatura cu intrarea grupului Lagardere in structura capitalului Le Monde SA sunt insotite de negocieri intense cu privire la regia publicitara. Nimeni nu stie acum cum vor fi comercializate spatiile publicitare din Le Monde, dupa ce Legardere va deveni actionar la Le Monde, printr-o investitie cuprinsa intre 10 si 20 de milioane de euro. Grupul Lagardere, societatea Publicis, care este actualul operator de regie al le Monde, si conducerea cotidianului, nu au anuntat inca decizia lor cu privire la acest subiect.



Solutia care se intrevede in prezent este asocierea Lagardere Active Publicitaire, regia audiovizuala a grupului Lagardere, detinuta in proportie de 49% de catre Publicis, cu grupul Publicis si cu Le Monde Publicite- departament detinut in proportie de 51% de catre Societatea de editare a Le Monde (SEM), celelalte 49 de procente fiind detinute de catre Media Regie Europe, o filiala a grupului Publicis. Impreuna, aceste trei societati ar putea elabora oferta comerciala a Le Monde, fara insa a modifica tarifele practicate in prezent. Asociat istoric al ziarului, primul care a subscris pentru obligatiuni rambursabile in actiuni in valoare de 10 milioane de euro, Publicis vrea sa fie tratat in cadrul negocierilor in conformitate cu angajamentele sale morale si financiare.



Prin urmare, jocul ramane deschis. Pentru a debloca situatia, Interdeco, cea mai mare regie de publicitate pentru reviste din lume, care negociaza in prezent contractele de regie cu publicatiile Vietii Catolice, s-ar putea ocupa si de cotidianul Le Monde. Interdeco ar profita astfel de experienta pe care o are in domeniul presei scrise si ar lua locul Lagardere Active, regie specializata in domeniul audiovizualului.



In ciuda acestor divergente, asocierea dintre Lagardere si Le Monde ramane singurul eveniment marcant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO