Media & Advertising

Levis Strauss vinde Dockers ca sa reduca datoria

08.10.2004, 00:00 20



Levi Strauss si-a anuntat intentia de a vinde linia de imbracaminte casual Dockers companiei Vestal Capital Partners, si sa cedeze si un director al brandului, pentru aproape 800 de milioane de dolari (650 de milioane de euro), au spus oficiali din domeniu, citati de Wall Street Journal Europe.



Vestar, o companie cu capital privat cu sediul la New York, a facut echipa cu veteranul industriei Eric Rothfeld pentru achizitionarea brand-ului Dockers.



Afacerea s-ar putea incheia in urmatoarele trei sau patru luni, spune o sursa din interior. Jeff Beckman, purtator de cuvant la Levi, spune ca "procesul de vanzare este in plina desfasurare" si ca societatea de confectii vrea ca discutiile referitoare la acesta afacere sa ramana, pe cat posibil, confidentiale. Acesta a refuzat sa faca alte comentarii asupra a ceea ce a numit "zvonuri".



Rothfeld nu a comentat asupra intentiilor pe care le are cu privire la acesta afacere, desi se crede ca el va investi in Levi impreuna cu Vestar.



Familia Haas, care controleaza Levi, a sperat, intr-o prima faza, pentru o oferta mai mare de 900 de milioane de dolari, spun persoane care au purtat discutii cu compania pe parcusrul procesului de vanzare. Cu ceva timp in urma, totusi, unii analisti au spus ca performantele scazute ale brand-ului Dockers din ultima perioada ar putea insemna ca familia va trebui sa accepte un pret in jur de 700 de milioane de dolari.



Desi este unul dintre cele mai bine vazute nume in materie de imbracaminte casual, Dockers a avut scaderi importante ale vanzarilor cauzate de competitorii de pe piata de retail care practica preturi considerabil mai mici. Acestia au scazut vizibil vanzarile la Dockers din ultimii ani. In plus, trend-ul in materie de moda s-a schimbat catre accesoriile mai elegante.



New York Post a declarat vineri ca Vestar era pe punctul de a semna pentru cumpararea Dockers.



Rothfeld a fost presedintele Sun Apparel, producatorul de confectii denim, si o persoana importanta in dezvoltarea afacerii Ralph Lauren Polo Jeans.



Sun Apparel, care producea marci de jeansi pentru piata de retail, inclusiv pentru compania Kmart Holding, a fost vanduta Grupului Jones Apparl in 1998 pentru lichiditati si actiuni in valoare de 216,6 milioane de dolari. In afara Sun Apparel, o alta investitie a Vestar in industria confectiilor este St. John Knits, care functioneaza sub managementul companiei din 1999.



Vestar a fost una dintre companiile care au licitat pentru Dockers, pe o lista pe care s-au mai aflat si alti ofertanti, cum ar fi Perry Ellis International si Haggar Corp.



Li&Fung, o companie de confectii din Hong Kong care produce sub licenta tricouri Levi Strauss, a licitat, de asemenea, pentru Dockers. Perry Ellis a declarat saptamana trecuta ca nu urmareste nici o achizitie in prezent.



Investitorii Silas Chou si Lawrence Stroll, care au cumparat anul trecut un procent majoritar al afacerii designer-ului Michael Kors si au fost principalii finantatori ai Tommy Hilfiger au avut, de asemenea, discutii preliminare cu familia Haas, spun apropiati ai celor doua parti.



Totusi, interesul lor principal nu a fost referitor la Dockers, ci la Levi, asa ca discutiile s-a sfarsit dupa ce familia Haas a spus clar ca Levi nu este de vanzare.



Vanzarea Dockers permite familiei Haas sa reduca datoriile mari din conturile Levi si sa concentreze atentia cumparatorilor asupra brand-ului Levi, care s-a luptat continuu cu o masa de competitori marunti. La sfarsitul semestrului doi din acest an, datoriile nete ale companiei Levi erau de 1,96 miliarde de dolari.



Veniturile Dockers de anul trecut sunt de 1,4 miliarde de dolari, in scadere cu 9 procente. Anul acesta, vanzarile Dockers au scazut cu 26% in semestrul al doilea, dupa o scadere de 12% aferenta primului trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO