Media & Advertising

Privatizarea Rodipet, ultima strigare

14.11.2003, 00:00 11



Grupul de presa Ringier Romania si Bueno Corporation, editorul revistei Femei, au achizitionat caietul de sarcini pentru privatizarea societatii de distributie si comercializare de presa scrisa Rodipet. In luna septembrie, Guvernul abrogase actul normativ care imputernicea fostul Fond al Proprietatii de Stat sa vanda participatia de 70% la capitalul Rodipet catre Asociatia Editorilor de Presa.



Directorul executiv al Ringier Razvan Corneteanu a declarat ca trustul a fost interesat de privatizarea Rodipet, insa noile reglementari exclud participarea editorilor de presa la privatizare.



Trustul elvetian Ringier a achizitionat la sfarsitul lunii ocotmbrie cotidianul Evenimentul Zilaei, detinand astfel primele trei cotidiene de pe piata romaneasca (Libertatea, Evenimentul si Pro Sport).



"Am achizitionat caietul de sarcini, insa acest lucru nu inseamna ca o sa si cumparam," a adaugat el.



Initial, Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) anuntase ca la negocierile pentru preluarea Rodipet pot participa doar ofertantii cu experienta in editarea sau difuzarea presei, care au capacitatea de a aduce in societate, in termen de o luna de la semnarea contractului de privzatizare un milion de dolari sub forma de capital de lucru.



La randul sau, presedintele Bueno, Hassan Awdi, a declarat ca grupul sau nu a hotarat daca va achizitiona sau nu Rodipet, mai ales din cauza datoriilor pe care societatea le are.



"Societatea are datorii totale de 10 milioane de dolari, ce sa cumparam, datorii?," a spus Awdi, care a adaugat ca daca ar achizitiona Rodipet, grupul pe care il conduce ar face strict distributie atat fizic cat si online.



Bueno este format din mai multe companii din industrii diferite, cum ar fi hoteluri si restaurante (prin intermediul Euro Hotels & Suites), zootehnie si agricultura (Green Land Farm), imobiliare, Internet si jocuri pe computer, outdoor (Miami Advertising). Pe partea de outdoor, Miami Advertising are un contract cu RODIPET si RATB pentru semne luminoase. De asemenea, grupul mai include o retea de 36 de magazine Bueno Panduri si este dealer Orange Romania, pentru care distribuie cartele prepaid si revista Femeia.



Rodipet a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 999,1 miliarde lei si o pierdere neta de 58,5 miliarde lei. Societatea detine o retea proprie formata din peste 1.500 de puncte de vanzare amplasate in mediul urban si in cel rural. APAPS detine 70% din Rodipet, iar SIF Muntenia 30%. Compania este cel mai mare distribuitor de presa, urmat de compania privata NDC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO