Media & Advertising

România, te iubesc! În căutarea banilor pierduţi. Ai României

România, te iubesc! În căutarea banilor pierduţi. Ai României

Autor: Pro TV

06.05.2011, 11:24 2138

În primăvara anului 1989,Nicolae Ceauşescu a anunţat că Republica Socialistă România nu maiare datorii externe. Cu toate acestea însă, în decembrie 1989,românii trăiau o situaţie paradoxală: pe de o parte erauînfometaţi, pe de alta, în conturile statului existau 2 miliarde dedolari cash, bani ce aveau să dispară în anii '90. Ca paradoxul săfie complet, România avea investiţii şi datorii de recuperat învaloare de alte miliarde de dolari. Unde sunt toţi aceşti bani şice s-a întâmplat cu ei de-a lungul timpului, iată două întrebăricare îşi vor găsi răspunsurile duminică, la România, teiubesc!, într-o anchetă jurnalistică demarată de Cosmin Savu şidesfăşurată în mai multe ţări: Sudan, Marea Britanie,Ucraina.

Echipa emisiunii a mers pe urmele banilortocmai în Africa, cel mai sângeros tărâm din ultimii 50 de ani. ÎnSudan. Acolo românii au investit bani în drumuri şi infrastructurăpetrolieră, au construit fabrici şi chiar au ridicat Parlamentuldin Khartoum. Cu toate că localnicii le sunt recunoscătoriromânilor, atunci când vine vorba de returnarea obligaţiilor,ridică din umeri. Dacă de la străini poate n-am avea pretenţii săarunce cu banii în români, de la cei din ţară, puşi să administrezeroadele acestor investiţii, altele sunt pretenţiile. Având învedere că statul nu s-a preocupat, recuperarea datoriilor externe adevenit mană cerească pentru mai multe companii private, iar Cosmina încercat să dea de urma lor şi a banilor României în Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO