Media & Advertising

Televiziunea americana NBC se lanseaza pe piata video-online

15.09.2006, 20:44 12

Sperand sa obtina profit de pe piata video online, grupul de televiziune NBC Universal va distribui programe video diverselor site-uri.
Noua afacere, denumita National Broadband Company sau NBBC, va avea continut luat de pe retelele NBC si statiile locale, precum si de la alte companii. Aceste programe vor aparea pe site-urile NBC, dar si pe alte site-uri, scrie cotidianul The New York Times.
Inaintea fiecarui segment video vor fi introduse reclame, venitul din acestea fiind impartit intre creatorul programului, proprietarul site-ului web si NBBC.
NBC s-a gandit sa isi schimbe modelul traditional de afaceri, la inceputul acestui an, atunci cand Lazy Sunday, o sceneta din "Saturday Night Live", a devenit un mare hit pe Internet. Unii oameni au inregistrat aceasta sceneta si au distribuit-o pe YouTube, site-ul popular de video-sharing. Apoi alti oameni au folosit tehnologia de pe YouTube pentru a uploada filmele video direct pe propriile blog-uri sau pe paginile de pe MySpace, site-ul american de retele sociale.
Grila de toamna a NBC va fi promovata pe YouTube si circa 13 milioane de vizitatori pe luna vor avea acces la programe cum ar fi: "Saturday Night Live" si "The Tonight Show". "Atunci cand 'Saturday Night Live' a prezentat acel clip interesant cu Lazy Sunday, YouTube a castigat foarte multi bani pe seama lui", a spus Randy Falco, presedintele grupului de televiziune. "Pe viitor, cand mai avem un clip Lazy Sunday, NBBC va avea de castigat pe seama lui", a mai adaugat el.
"Vrem sa aducem pe piata noi metode pentru a permite NBC Universal sa faca ceea ce a facut tot timpul: sa furnizeze programe de entertainment de calitate unei audiente cat mai mari cu putinta", spune Randy Falco. "Pe scurt, vrem sa reintram in afacerile de broadcast pe Internet", a precizat acesta.
NBBC este rezultatul unei uniri de forte a NBC Universal (controlat la randul sau de General Electric) si statiile afiliate NBC, care detin aproape o treime din companie. Statiile locale spera ca piata sindicatelor sa ofere noi metode de difuzare a programelor de stiri si entertainment produse de ei, si totodata sa poata adauga clip-uri video de pe piata tv propriilor lor site-uri.
"Daca chiar vrem sa concuram cu site-uri mari precum Yahoo! sau Google, trebuie sa difuzam clipurile noastre video in cat mai multe locuri posibile", declara Falco.
Google este de fapt, un competitor direct al NBBC. Acesta planuieste sa distribuie continutul sau video si altor site-uri web, impreuna cu reclamele aferente, incepand cu afacerea de programare propusa retelei de cablu Viacom.
AOL se pregateste la randul lui sa distribuie si altor site-uri propriul continut video si cel de pe site-urile cu care a realizat un parteneriat. Si mai sunt multe companii care doresc sa porneasca pe aceasta cale, inclusiv Brightcove, Roo, Revver si Broadband Enterprises. NBC cauta sa obtina o proportie mult mai mare din veniturile de pe urma reclamelor fata de ceilalti jucatori de pe piata. In cazurile in care NBBC vinde aceste reclame, el va da 30% din venit producatorului programului si 20% site-ului pe care este difuzat videoclipul si va pastra 50% pentru el, conform unui director al companiei. Pe langa asta, impartirea veniturilor poate varia semnificativ in functie de negocierile purtate de partener.
Totusi, abordarea NBC este diferita de cea a Google, care va da cea mai mare parte din incasari creatorului videoclipului. Broadband Enterprises, Brightcove si Revver beneficiaza toate de aproape o treime din veniturile din reclame.
Michael Steib, manager general al diviziei de dezvoltare strategica a NBC Universal, creatorul NBBC, a refuzat sa acorde declaratii cu privire la specificul aranjamentelor financiare facute de companie. Dar a declarat ca cei care creeaza continutul video vor gasi profitabila afacerea propusa de NBBC.
Pana in prezent, NBBC a reusit sa atraga mai multi programatori care vor testa sistemul sau, inclusiv CNET, Forbes si divizia About.com a The New York Times. Compania a atras participanti si din partea celor mai mari rivali NBC, inclusiv divizia College Sports TV a CBS, IGN Entertainment de la News Corporation si cateva proprietati ale Discovery Communications.
NBBC a usurat munca producatorilor care testeaza sistemul sau, deoarece nu cere drepturi exclusive asupra programelor difuzate. "Este prea devreme sa ne pronuntam si cine stie de fapt cine a gasit formula corecta?", a spus Mark Larkin, producator executiv al CNET. "Deocamdata, pare ca acest parteneriat cu NBC este o afacere sigura", a adaugat el.
La inceput, NBBC va distribui programe mai scurte de sapte minute. Pe parcurs, s-ar putea sa inceapa sa distribuie si programe mai lungi.
In prezent, NBBC nu va apela la cel mai nou trend in clipurile video online, programe create si incarcate de utilizatori.
Compania vrea sa lucreze doar cu producatori consacrati, desi vor difuza si programe de la companii precum Break.com care sunt selectii editate ale celor mai bune videoclipuri realizate de amatori.
NBBC nu va permite programelor pe care le distribuie sa fie incarcate in blog-urile si paginile de internet proprii, desi acest lucru ar putea sa functioneze in cazul unor blog-uri cu trafic ridicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO