Media & Advertising

Televiziunile vor mai multi bani din publicitate. Clientii spera ca nu prea multi

10.01.2003, 00:00 39

In materie de publicitate pe TV noul an demareaza cu preturi mai mari pentru spatiul de reclama. Cresterea este ceruta de posturile de televiziune care justifica aceasta majorare datorita gradului mare de incarcare cu publicitate din anul trecut  care a ajuns sa fie chiar si in detrimentul audientei programelor. "Ne dorim ca numarul de spoturi sa fie mai mic. Aglomerarea posturilor TV a fost prea mare anul trecut", spune Florin Alexandrescu, directorul de vanzari al postului PRO TV.
Deocamdata negocierile dintre televiziuni si agentiile de media buy-ing care reprezinta companiile care vor aparea cu reclama pe TV sunt in plina desfasurare si dupa cum afirma participantii ele sunt mai "incinse" decat in anii trecuti. Reprezentantii televiziunilor spun ca anul trecut s-a vandut mult si ieftin si noua majorare nu reprezinta "o scumpire ci o asezare a pietei". Alte surse din cadrul uneea din principalele companii care cumpara spatiu publcitar spun ca noile preturi anuntate de televiziuni sunt "scandaloase".
Sursele de pe piata media spun ca incasarile la net din publicitatea pe TV s-au situat in 2002 in jurul sumei de 70 - 75 milioane de dolari. Conform datelor furnizate de Alfacont Mediawatch, piata totala bruta (veniturile brute din orice reclama, chiar si cele din cross promotion) de publicitate pe TV a fost de aproximativ 990 milioane de dolari in 2002. Pe primele locuri din topul companiilor care au investit in publicitate se afla multinationale precum Procter & Gamble, Unilever, Elite Romania, Brau Union si Coca-Cola, companii care investesc anual in publicitate bugete de milioane de dolari.
O data cu introducerea sistemului cu peoplemeter pentru masurarea audientelor TV noua moneda utilizata in achizitionarea de spatiu publicitar este GRP-ul (Gross Rating Point - 1 GRP este egal cu 1% din totalul populatiei la care se raporteaza campania), care inseamna practic cumpararea de audienta. Costul unui GRP poarta numele de CPP (Cost Per Point) si reprezinta totalul bugetului alocat publicitatii pe TV impartit la numarul de GRP-uri. In Romania un CPP costa in medie 100$ - 140$ in functie de televiziune. "Introducarea peoplemeter-elor a modificat esential piata, in sensul ca cei care cumpara spatiu publicitar stiu pe ce dau banii", spune Laurentiu Ionete, director de vanzari al postului Antena1.
Noua majorare a preturilor pentru publicitatea de la statiile Tv se reflecta in cresterea CPP-ului, care conform surselor din piata se situeaza undeva intre 30-40%. Pentru ca aceste preturi sa devina o realitate ele trebuie acceptate si de catre companiile care cumpara spatiu publicitar, care in aceste conditii pot fie sa aloce acceasi bani dar sa obtina un numar mai mic de GRP-uri fie sa creasca bugetele pentru publicitatea la TV. "Probabil ca va exista o tendinta de micsorare a bugetului alocat televiziunilor, dar ea nu va fi foarte mare deoarece nu exista o putere de absorbtie foarte mare din partea celorlalte medii", este de parere Cristian Parvan, media research superviser la agentia de media buying Zenith Media.
Daca in cazul marilor clienti cresterea preturilor nu va fi mai mare de 5%-10% advertiserii mai mici vor fi nevoiti fie sa plateasca mai mult fie sa renunte la aparitia pe unele statii Tv. "Daca un anumit vehicul media, cum este televiziunea, devine mai costisitor, este rezonabil sa investigam diversificarea spre alte mijloace media", spune Andrew Cowell, country manager la Coca-Cola Romania. "O crestere de 5%-10% poate fi acceptata. Nu este cazul a ceva exceptional sau senzational care sa justifice o crestere foarte mare", spune Bogdan Prajisteanu, director al agentiei Media Insight care cumpara spatiu media si pentru producatorul de cafea Elite Romania. "Nu cred ca marii clienti vor accepta sa-si mareasca bugetele ca sa pastreze acelasi numar de GRP. Traditia este sa mareasca cu 5%-10%", este de parere Laurentiu Ionete.
Ce vor face in acest caz clientii mici? Ei au de ales intre orientarea catre televiziuni mici sau catre presa scrisa, mai ales ca aceasta a devenit un vehicul media cu o mare credibilitate in urma introducerii Studiului National de Audienta.  "Clientii mici vor putea sa fie prezenti pe posturile publice anul acesta daca vor fi pregatiti sa plateasca un pret mai mare si/sau daca vor manifesta flexibilitate fata de posibilitatile de spatiu existente pe diferitele paliere orare", spune Serban Ciusca, directorul general al agentiei ARBOmedia. "Teoretic singurii castigatori vor fi statiile mici, care vor beneficia de o gura de oxigen ce le va permite sa se intareasca, cel putin pe niste segmente orare", declara Cristian Parvan de la Zenith Media. 
Totusi reprezentantii televiziunilor sunt de parere ca in acest an publicitatea TV poate sa aduca mai multi bani. Asteptarile se indreapta catre sectorul financiar - bancar, piata asigurarilor si dealerii de telefonie fixa care vor intra pe piata in acest an. "Exista semnale despre investitii din  zona financiar - bancara, din zona comerciala (firme gen Altex sau Flanco) si din partea dealerilor de telefonie fixa care vor iesi pe piata si vor face concurenta la Romtelecom", este de parere directorul de vanzari de la PRO TV, Florin Alexandrescu.
Estimarile pentru acest an din punct de vedere al incasarilor la net prevad o crestere de 5%-10%, pornind de la o piata neta de 70-75 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO