Media & Advertising

Un proiect unic: un radio israelo-palestinian

03.12.2004, 00:00 10



Un radio israelo-palestinian, initiativa unica in Orientul Apropiat, se extinde tot mai mult, informeaza Le Figaro. Din primavara trecuta, un radio israelo-palestinian emite in ebraica, in araba si in engleza dintr-un studio din Ierusalimul de Est. Radioul se numeste All for Peace ("Kol Hashalom" in ebraica) si este difuzat pe internet 24 de ore din 24. All for peace este condus de un israelian si un palestinian care lucreaza in armonie, in ciuda a patru ani de intifada. Proiectul, considerat utopic de unii, este privit ca o adevarata misiune de cei care l-au conceput.



Fondatorii radioului Allforpeace.org au participat la un colocviu in Orasul stiintelor si industriei, intitulat "Constructorii pacii intr-o luma in razboi". Ei au afirmat ca ideea s-a nascut intr-o intalnire intre un cotidian palestinian independent, Jerusalem Times si o miscare pacifista israeliana, sub egida Unesco, denumita Givat Haviva. Impreuna, aceastea au mai creat o revista destinata tinerilor evrei si arabi din Israel si Iordania, denumita Crossing Borders.



Insa acest proiect nu ar fi putut fi realizat fara ajutorul Uniunii Europene. Aportul UE reprezinta 80% din bugetul anual de 300.000 de euro. Acest radio atipic are peste 12.000 de ascultatori, desi are doar 12 angajati, iar obiectivul sau este promovarea pacii si a coexistentei intre poporul evreu si cel palestinian.



"Propunand o cale diferita, acest radio propune sa asculti si cealalta parte", explica Mossi Raz, unul dintre vechii deputati ai stangii israeliene si cofondator al radioului. All for Peace vrea sa elimine prejudecatile dintre cele doua popoare prin intermediul programelor muzicale, prin doua emisiuni matinale in ebraica si araba si prin secvente didactice destinte unei intelegeri mai bune a culturii si religiei fiecarui popor. Conducatorii acestui radio privesc spre viitor si refuza sa vorbeasca pe post doar despre politica, ceea ce nu-i impiedica ca in urma unui atentat ca cel de la inceputul lui octombrie din provincia Sinai, sa faca front comun impotriva violentei.



Cu toate ca All for Peace nu are o agenda politica, acest radio sustine proiecte pentru rezolvarea conflictului din Israel, precum Initiativa de la Geneva, promovata de catre israelianul Yossi Beilin si de catre palestinianul Yasser Abed Rabbo. "Unul dintre motivele existentei acestui radio este incurajarea de astfel de initiative", declara Mossi Raz.



Pentru a da o noua dimensiune angajamentului sau, All for Peace spera sa emita pe banda FM in cateva saptamani. Statia sa de emisie este deja instalata la Ramallah.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO