Media & Advertising

Videoclip romanesc cu potential caut casa de discuri cu bani

21.03.2003, 00:00 111

Cu o floare nu se face primavara, dar am aflat in schimb ca "un videoclip poate face diferenta dintre un hit si o piesa oarecare", dupa cum afirma managerul unei importante case de discuri. Cu alte cuvinte, imaginea conteaza, iar televiziunea nu se dezminte ca fiind cea mai sigura cale de la anonimat la celebritate, bineinteles cu conditia sa se realizeze acea intalnire fericita dintre un videoclip bun si o melodie valoroasa.
In Romania putem vorbi de o productie locala reala de videoclipuri doar odata cu intrarea pe piata locala a posturilor de televiziune muzicale precum Atomic, MCM si anul trecut MTV. Conform estimarilor pietei anul trecut in Romania s-au produs aproximativ 300 de videoclipuri muzicale, in conditiile in care se iau in calcul doar clipurile al caror buget este mai mare de 1.000 de dolari. In medie un videoclip romanesc costa intre 2.500$ si 4.000$, insa poate depasi 10.000 $ ("Bad Joke" - Parazitii, Roton) ajungand pana la 30.000$ (id, categories, publish_date, publish_time, title, supratitle, intro, details, acces_level, authors). Este mult mai putin decat bugetele din strainatate (ultimul videoclip al lui Jenifer Lopez pentru melodia "Jenny from the Block" a costat in jur de 3 mil.$), insa nici vanzarile de muzica nu sunt atat de mari ca acolo. "Bugetele pentru realizarea videoclipurilor in Romania sunt undeva la 5-10% din bugetele similare de "afara"", spune Dan Popi, director general al casei de discuri Media Services / Sony Music. Aici printre cele mai scumpe videoclipuri au fost cele pentru Andre - Flori de tei, Voltaj - Noapte buna si B.U.G. Mafia - Cine e cu noi.
Bugetul videoclipului este asigurat de "producator, producator si artist sau numai de catre artist, in functie de intelegerile contractuale", spune Bogdan Stratula, managerul casei de discuri MediaPro Music. Cele mai scumpe videoclipuri produse de MediaPro Music au fost pentru artisti precum Talisman, Asia, Loredana, Vama Veche. Dupa ce casa de discuri si artistul se pun de acord asupra melodiei care va avea videoclip, intra in scena al treilea jucator important din ecuatia videoclipului, si anume regizorul. In general acesta propune un buget care include costul fimarilor, al montajului, scenografiei si locatiilor si alege casa de productie care vine cu echipamentul. In majoritatea cazurilor regizorul este si autorul scenariului "dar sunt multe cazuri cand trupa/interpretul are deja ideea in cap inainte sa te intalneasca", spune regizorul Tudor Giurgiu. De obicei onorariul regizorului este de aproximativ 10% din bugetul videoclipului dar poate sa ajunga si la peste 1.500$. "Onorariul meu nu variaza dupa bugetul sau complexitatea videoclipului. Este intotdeauna acelasi", spune Andreea Paduraru, care a regizat peste 45 de videoclipuri si anul trecut a castigat premiul pentru cel mai bun regizor la MTV Music Video Awards Romania.
Cand o casa de discuri decide sa finanteze un videoclip criteriile care conteaza sunt fie potentialul artistului, in cazul unui nume nou, fie succesul lui de piata, in cazul numelor consacrate. "Un videoclip se face in medie dupa 20.000 - 30.000 de unitati vandute, dar nu se poate cuantifica exact cat cresc vanzarile dupa aparitia unui videoclip", spune Dan Popi."Nu ne ghidam dupa vanzari atunci cand realizam videoclipuri, mai ales ca videoclipul primului single este realizat de fiecare data inaintea lansarii pe piata a albumului", spune Catalin Muraru, director al casei de discuri A & R Roton, care are in portofoliu trupe precum Proconsul, Akcent, Simplu.
In principal videoclipurile se difuzeaza pe posturile muzicale MTV si Atomic, dar pot intra si la celelalte televiziuni, in emisiunile de muzica sau anumite intervale orare. Din punct de vedere al continutului si pozitionarii, Atomic si MTV reprezinta doua optiuni diferite, dar care nu se exclud in planul de media al caselor de discuri. MTV este pe piata romaneasca de noua luni, are o audienta mai mica decat Atomic dar ofera un program international, in care muzica romaneasca are o pondere de aproximativ 40%. Anul trecut MTV Romania a difuzat 70 de videoclipuri romanesti, alese in functie de criterii precum linia melodica, calitatea materialului vizual si normele specifice MTV. "Cand piesa intra pe MTV noi anticipam ca va fi macar un semi-hit, daca nu un mare succes", declara Giovanni Francesco, director de programe al MTV Romania. "Unui artist roman ii convine mai mult sa apara intre un clip cu Aerosmith si unul cu Shakira", spune Giovanni Francesco despre avantajul de a fi difuzat pe MTV.
Atomic are o audienta mai mare si un program care contine numai muzica romaneasca. Anul trecut pe Atomic s-au difuzat peste 300 de clipuri romanesti, fata de numai 70 prezente pe MTV. Postul stabileste cu casele de discuri politica de promovare a unui artist, cu conditia ca frecventa de difuzare sa nu fie mai mare de sase ori pe zi pentru un singur artist si nu mai mult de patru luni cu acelasi videoclip.
Lipsa banilor este cel mai des acuzata de calitatea slaba a unei mari parti din videoclipurile romanesti, insa sunt invocate si lipsa de experienta si cultura vizuala a regizorilor sau calitatea slaba a muzicii. "Videoclipurile romanesti reflecta exact lipsa de cultura vizuala a autorilor. In general se practica o copiere lipsita de inteligenta a unor imagini - cliseu din alte videoclipuri/filme straine", este de parere Andreea Paduraru. "Videoclipurile nu au putere cinematografica. Sunt doar un suport dintr-o ecuatie economico - financiara, sunt de actualitate la un moment dat, dar nu starnesc dorinta de a le revedea", spune Stelian Nanian, director de programe al postului Atomic.
raluca.mirescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO