Mediafax.biz Exclusiv

A&D Pharma va renunţa la extinderea Sensiblu dacă proiectul noii legi a farmaciilor va fi aplicat

Autor: Alice Gheorghe

10.12.2010, 18:45 38

"Noi sperăm ca Ministerul Sănătăţii să îşi revadă punctul devedere referitor la legea farmaciei, întrucât conţine nişte aspectecare sunt neconcurenţiale şi în detrimentul pacientului; mă referaici la criteriul de distanţă. De asemenea, aceste aspecte suntchiar o îngrădire a dreptului de proprietate şi mă refer lapropunerea dânşilor privind structura de acţionariat a farmaciei",a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul executiv al A&D Pharma,Robert Popescu.

Proiectul de lege prevede, printre altele, ca înfiinţarea uneifarmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie denumărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500 de metri de oaltă farmacie comunitară, Ministerul Sănătăţii încercând astfel săevite concentrarea unităţilor în centrele mari.

De asemenea, potrivit proiectului de act normativ, farmacia vaputea fi înfiinţată şi va funcţiona ca o societate comercială încare farmacistul este asociat unic sau în asociaţii de farmacişticare deţin cel puţin 51% din acţiuni, astfel ca farmacistul să fiemai preocupat de buna asigurare a serviciilor din unitate.

"Cu propunerea criteriului de distanţă suntem total împotrivă, eo problemă anticoncurenţială, e nerezonabil să îi impui uneifarmacii să stea mai departe de alta. Plus că nimeni nu a deschisfarmacii acolo unde nu a fost nevoie de ea, iar MinisterulSănătăţii ignoră o regulă de bună funcţionare a pieţei. Dacă sunt3-4 farmacii într-o intersecţie majoră înseamnă că este traficacolo şi sunt pacienţi", a explicat Popescu.

A&D Pharma avea în plan să deschidă 50 de farmacii Sensibluanul viitor şi ar fi urmat să ajungă la o reţea de aproximativ 300de unităţi.

"Probabil vom ajunge undeva pe la 245 de farmacii până lasfârşitul acestui an. (...) Planul ar fi fost ca anul acesta sădeschidem aproximativ 30 şi anul viitor încă 50 de farmacii, însăplanul se va alinia, ajusta sau anula complet în funcţie de ce seva întâmpla cu această propunere", a precizat Popescu.

Directorul executiv al A&D Pharma a adăugat că modificărisimilare privind Legea Farmaciilor au mai fost discutate în urmă cu4-5 ani.

"Aceste idei au mai fost dezbătute în 2005-2006 ca iniţiativă şiîn cele din urmă au fost abandonate. E de mirare cum de nu reuşimsă învăţăm din experienţă şi e de mirare cum găsim să schimbămexact bazele farmaciei printr-o ordonanţă de urgenţă atâta timp câtlegea farmaciei este rezultatul unei munci şi a unor analize şidezbateri în Parlament care au durat peste un an şi jumătate", aafirmat Popescu.

El a spus că astfel de schimbări fundamentale ar trebui să fiediscutate şi aprobate de Parlament.

"Aceste schimbări ar trebui să facă obiectul unor discuţii multmai ample, nu un angajat sau chiar şi un ministru să decidă că demâine se schimbă complet modul în care funcţionează piaţafarmaceutică din România. Cred că e un lucru rezonabil ca atuncicând avem o lege care a parcurs un traseu parlamentar, dacă vrem sămodificăm unele apecte fundamentale, să lăsăm Parlamentului dreptulde a-şi face treaba. Se poate lansa o iniţiativă, care se poatetransmite Parlamentului şi după aceea să vedem dacă acesta, careeste pur legiuitor, decide că ideea respectivă a fost bună sau nu",a spus Popescu.

De asemenea, grupul Farmexim, proprietarul reţelei de farmaciiHelp Net, a anunţat că va renunţa la deschiderea a 20 de farmacii,programată pentru anul 2011, dacă vor intra în vigoare propunerileMinisterului Sănătăţii. Reţeaua Help Net este formată dinaproximativ 110 unităţi.

Sensiblu, divizia de retail a grupului A&D Pharma, aînregistrat în primele nouă luni ale anului o creştere de 31% avânzărilor, la 750,1 milioane lei (179,3 milioane euro), în urmaconsolidării poziţiei pe piaţă.

Pe lângă Sensiblu, grupul farmaceutic mai deţine trei divizii,respectiv distribuitorul Mediplus, divizia de servicii medicaleAnima şi A&D Pharma Marketing&Sales.

Grupul A&D Pharma a înregistrat în primele nouă luni aleanului o creştere cu 32% a cifrei de afaceri, la 482,2 milioaneeuro.

A&D Pharma este înregistrată în Olanda şi listată, din 2006,pe bursa de valori de la Londra.

Acţionarul principal al A&D Pharma, cu o participaţie de59%, este compania Sograno, înregistrată în Olanda şi deţinută deMichel Eid, Ludovic Robert, Roger Akoury şi Walid Abboud, 34% dintitluri sunt tranzacţionate pe piaţa de capital, iar restul de 7%din acţiuni este împărţit între foşti directori executivi aigrupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO