Mediafax.biz Exclusiv

Acţionarii Generali vor discuta în august aprobarea fuziunii cu Ardaf

Autor: Adrian Dumitrache

25.07.2011, 15:53 106

"Aprobarea fuziunii prin absorbţie dintre Generali Asigurări încalitate de societate absorbită şi Asigurare Reasigurare Ardaf încalitate de societate absorbantă, în condiţiile prevăzute înproiectul de fuziune datat 31 martie 2011 (...), precum şiimplementarea proiectului de fuziune menţionat. Protocolul depredare-primire urmează a fi semnat la momentul transmiteriipatrimoniului societăţii către Asigurare Reasigurare Araf", searată într-un convocator publicat pe site-ul Generali.

Potrivit proiectului de fuziune, operaţiunea urmăreşte înprincipal consolidarea poziţiei grupului italian Generali înRomânia.

"Generali România ţinteşte să devină societatea de referinţăpentru întreaga gamă de produse de asigurare, atât pentru clienţiiromâni persoane fizice cât şi pentru persoane juridice, devenindnoul deţinător al poziţiei a 5-a în topul asigurătorilor dinRomânia pe baza primelor din 2010 şi va exercita o influenţăsporită asupra pieţei. În conformitate cu decizia de a continuafolosirea ambelor mărci, vor fi menţinute şi reţelele de vânzareale celor două societăţi", se arată în proiectul de fuziunepublicat în Monitorul Oficial.

În 2010, primele subscrise de cele două societăţi au însumat657,05 milioane de lei, de la 834,05 milioane de lei în urmă cu unan, din care Generali Asigurări a contribuit cu 439,91 milioane delei.

Raportat la primele subscrise la nivelul pieţei de asigurărigenerali şi de viaţă, cele două societăţi au avut o cotă de piaţăcumulată de 9,4% în 2009, care a coborât la 7,9% în cursul anului2010.

Primii patru asigurători locali sunt Astra, Allianz-Ţiriac,Omniasig şi Groupama, potrivit datelor din raportul Comisiei deSupraveghere a Asigurărilor aferent anului 2010.

"Fuziunea va permite o utilizare optimă a punctelor forte alecelor două societăţi: excelenţă organizatorică şi operaţionalăpentru Generali şi acoperirea reţelei de distribuţie pentru Ardaf,având ca rezultat final o îmbunătăţire semnificativă a calităţiiserviciilor furnizate către clienţi - care nu va trece neobservatăpe piaţă", se arată în documentul de fuziune.

În urma fuziunii, structura de management se va simplica, iardezvoltarea proceselor de management al riscurilor se va accelera,atât prin diversificarea riscurilor (riscurile de asigurare dar şiriscurile asociate portofoliului de investiţii) cât şi prinatingerea unei mase critice, se spune proiectul de fuziune.

Ca parte a procesului de fuziune, Ardaf va emite 883,23 milioaneacţiuni cu valoare nominală de 0,1 lei fiecare, care vor fiatribuite acţionarilor Generali. În consecinţă, capitalul social alArdaf se va majora cu 88,3 milioane de lei, la 133,09 milioane delei.

"Numărul noilor acţiuni care urmează a fi emise de Ardaf a fostcalculat prin rotunjirea în plus a numărului de acţiuni rezultatprin aplicarea raportului de schimb la numărul de acţiuni Generalideţinut de către fiecare dintre acţionarii Generali. Noile acţiuniArdaf vor fi listate, împreună cu acţiunile existente ale companieiaflate în circulaţie", se precizează în document.

Raportul de schimb a fost determinat ca 0,6823 acţiuni Ardafpentru fiecare acţiune Generali.

Structura viitoarei societăţi care va rezulta în urma fuziuniiArdaf cu Generali va include Generali Holding Vienna AG - 55,6104%,Iberian Structured Investment I BV - 20,7564%, GENERALI PPF HoldingBV, ORG Unit Prague CZE - 12,8804% şi Astra - 10,6375%, alături demai multe unităţi ale cooperaţiei de consum, persoane fizice şijuridice - 0,1154%.

Capitalul social al Generali România va fi de 133,09 milioane delei.

În iunie, Generali Holding Vienna a achiziţionat de la Astra16,03% din capitalul social Generali Asigurări. Valoareatranzacţiei a fost estimată de surse din piaţă la 24 milioane deeuro.

Ardaf şi-a început activitatea în anul 1992 şi este controlatăindirect de Generali PPF Holding, care a intrat în acţionariatulasigurătorului român în iunie 2008, când a preluat de la PPF AlphaLimited 72,75% din acţiuni, pe care compania le controla prinintermediul Iberian Structured Investments (Olanda).

Cele mai recente date de la Depozitarul Central arată că IberianStructured a ajuns la o cotă de 61,71%, iar Generali PPF Holding(Olanda) deţine un pachet de acţiuni reprezentând 38,29%.

Generali PPF Holding a fost înfiinţat în iulie 2007, prinunificarea operaţiunilor în Europa Centrală şi de Est ale Generali(Italia) şi PPF Investment (Cehia).

Generali deţine 51% din Generali PPF Holding.

Înfiinţată în 1993, Generali România are un capital social de129,45 milioane de lei şi este parte a grupului italian Generali,unul dintre cele mai vechi grupuri de asigurări din lume.Societatea este controlată de Generali Holding Vienna - 83,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO