Mediafax.biz Exclusiv

Afacerile Hidroconstrucţia au coborât anul trecut cu 13%, la 232 de milioane de euro, dar profitul a crescut

Afacerile Hidroconstrucţia au coborât anul trecut cu 13%, la 232 de milioane de euro, dar profitul a crescut

Autor: Andreea Neferu

13.04.2011, 18:01 61

"Cauza principală a reducerii cifrei deafaceri faţă de anul precedent a fost determinată de diminuareaveniturilor din activitatea de construcţii aferentă obiectivelordin domeniul edilitar şi infrastructurii", a declarat pentru ZFRomeo Bogdanovici, director management resurse umane în cadrulcompaniei.

Chiar dacă businessul a scăzut în 2010,Hidroconstrucţia a avut un profit de 59,6 milioane de lei (14,2milioane de euro), în creştere cu 13 milioane de lei (3 milioane deeuro) faţă de anul anterior.Pentru anul 2011, compania estimează că va înregistraafaceri şi profit similare celor din 2010.

"Estimarea indicatorilor are la bază contracteleeconomice încheiate şi estimarea evoluţiei pieţei construcţiilordin România", a explicat Bogdanovici.

După ce o serie de constructori români, precumRomstrade sau Delta ACM, au intrat pe piaţa irakiană, şiHidroconstrucţia analizează posibilitatea de a ajunge princontracte în Orientul Mijlociu, "în măsura identificării unorcondiţii de stabilitate politică şi economică", potrivit luiBogdanovici.

Aproximativ 75% din contractele companiei au cabeneficiar statul, iar 35% din lucrările contractate deHidroconstrucţia sunt de infrastructură rutieră şi edilitară,estimările companiei vizând creşterea ponderii pentru anulacesta.

Compania a participat, în parteneriat cu austrieciide la Porr, şi la două dintre licitaţiile organizate de CompaniaNaţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pentru autostrăziledin vestul ţării, însă nu a reuşit să-şi adjudece niciuncontract.

În prezent, unul dintre cele mai importante proiectede infrastructură la care Hidroconstrucţia lucrează estereabilitarea drumului judeţean Ciucea Crasna - Vârşolţ, contract învaloare de 70,2 milioane de lei (16,6 milioane deeuro).

Compania mai lucrează şi la amenajareahidroenergetică a râului Siret pe sectorul Cosmeşti, lareabilitarea staţiei de epurare din Braşov, precum şi la o serie desisteme de alimentare cu apă şi canalizare din localităţi precumMediaş, Alba Iulia, Deva sau Focşani.

Unul dintre cele mai recente contracte pe careHidroconstrucţia le-a câştigat anul acesta este cel de construcţiea unui centru de management integrat în cadrul proiectului demanagement al deşeurilor din Cluj.

Astfel, în consorţiu cu firmele Iridex GroupConstrucţii şi Argif Proiecte, Hidroconstrucţia a câştigatproiectul cu o ofertă de 103 milioane de lei (24 milioane de euro)fără TVA.

În prezent compania are 7.356 de angajaţi, în scăderecu circa 8% faţă de anul 2008.

"Având în vedere atât caracterul sezonier aldomeniului în care compania îşi desfăşoară activitatea, cât şilipsa continuităţii finanţării proiectelor, anual numărul desalariaţi fluctuează între 6.000 şi 7.500", a spus Bogdanovici,care deţine şi funcţia de preşedinte al filialei Bucureşti încadrul Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii(ARACO).

Hidroconstrucţia, companie controlată de managementşi de salariaţi, figura în anul 2009 pe locul al doilea în topulcelor mai mari constructori români, cu afaceri de circa 1,1miliarde de lei.

Primii cinci constructori în 2009 Romstrade (controlat de NeluIordache), Hidroconstrucţia, Spedition UMB (Dorinel Umbrărescu),Strabag (Austria) şi Tehnologica Radion (Teodor Berna) - auconsemnat afaceri cumulate de un miliard de euro, circa 8% dinvaloarea totală a pieţei de construcţii, care s-a ridicat în 2009la circa 12 miliarde de euro.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO