Mediafax.biz Exclusiv

Afacerile SN Radiocomunicaţii au crescut cu 1% în 2010, la 79,2 milioane euro

Autor: Dumitrache Adrian

17.02.2011, 15:07 30

"Ca toţi jucătorii activi în telecom, SNR este şi ea afectată detrendul general de scădere a economiei prin diminuarea cererii, darşi de scăderea puterii de cumpărare a clienţilor. În plus, piaţatelecom din România este una atipică, unde este omiprezent, sub oformă sau alta, aşa numitul «război al preţurilor», ceea ce duce lao contracţie a marjei de profit a oricărui operator de mici saumari dimensiuni", a adăugat Niţu.

El a arătat că deşi toţi operatorii telecom au raportat scăderiale cifrei de afaceri între 8% şi 18% în 2010, obiectivulmanagementului SNR a fost menţinerea nivelului veniturilorcomparativ cu 2009.

"Atât creşterea cifrei de afaceri, cât şi scăderea pierderilorreprezintă componente prioritare ale proiectului extins demodernizare şi de rentabilizare a SNR. O serie de măsuri aucontribuit la îmbunătăţirea situaţiei operatorului, cum ar fioptimizarea flotei auto şi a consumului de energie electrică,reducerea cheltuielilor cu piesele de schimb şi cu numărul de oresuplimentare, alături de diminuarea cheltuielilor cu întreţinereaşi reparaţia echipamentelor, dar şi demararea unui proces complexde redefinire al liniilor de business", a explicat şeful SNR.

Fost director general al Romtelecom si Artelecom, Niţu a preluatconducerea SNR în septembrie 2010, înlocuindu-l pe MariusPopenţiu.

Potrivit lui Niţu, principalele realizări ale SNR în 2010 aufost începerea procesului de modernizare a infrastructurii reţeleipentru creşterea competitivităţii serviciilor de comunicaţii,pregătirea procesului de tranziţie către televiziunea digitală(DVB-T) şi lansarea comercială a serviciilor broadband de tipWiMAX, primul oraş acoperit fiind Oneşti (noiembrie 2010).

Costurile întregului proiect WiMAX la nivel naţional, care aretermen de finalizare anul 2011, se ridică la aproximativ 40milioane de euro, care vor fi acoperite prin credit. În noiembrie2010, SNR a anunţat că va contracta de la BCR un împrumut de 65milioane de euro, destinat în principal refinanţării altorîmprumuturi.

Pentru 2011, Niţu a spus că managementul operatorului vizează sămenţină SNR în poziţia de lider pe piaţa de servicii debroadcasting din România, pentru posturile publice şi private, şisă întărească prezenţa în sectorul de comunicaţii - la nivelulserviciilor de tip broadband, serviciilor de date, cât şi lanivelul serviciilor de colocare spaţii tehnice.

"Continuarea proiectului de extindere, de modernizare şi derentabilizare a companiei, impune cu necesitate consolidarearealizărilor din 2010 şi atingerea obiectivelor fixate pentru acestan. În acest sens, apreciez că sunt realizate şi că pot fi atinsecâteva obiective majore, dintre care aş menţiona câştigarea uneiasau a mai multor licenţe digitale DVB-T, pregătirea şi derulareatranziţiei către televiziunea digitală, vânzarea şi implementareaserviciilor de tip WiMAX la nivel naţional şi menţinerea poziţieidominante pe piaţa de broadcasting", a spus şeful SNR.

Politica SNR în privinţa serviciilor WiMAX urmăreşte extindereareţelei în peste 40 de oraşe, potrivit datelor operatorului.

WiMAX este un standard care permite furnizarea de servicii deacces la Internet la viteze ridicate, pe arii extinse, de până la50 kilometri, prin tehnologii fără fir.

Reţeaua WiMAX a SNR va fi construită în baza unei licenţe înbenzile de frecvenţe radio de 3,6 GHz-3,8 GHz, câştigată înnoiembrie 2008.

Înfiinţată în anul 1991, prin reorganizarea şi divizarea RomPost Telecom, SNR este principalul furnizor de servicii deradiocomunicaţii din România. Sub brandul Radiocom, companiaasigură suport de transmisii pentru telefonia publică, reţelele detelefonie mobilă, transfer de date şi Internet.

SNR este controlat integral de stat, prin MinisterulComunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO