Mediafax.biz Exclusiv

Alexandrescu, Alico: Am putea face şi alte achiziţii dacă apar oportunităţi

Alexandrescu, Alico: Am putea face şi alte achiziţii dacă apar oportunităţi

Autor: Ciprian Botea

02.02.2012, 19:30 312

"Avem un plan de creştere pe termen lung pentru că MetLife consideră România o piaţă cu potenţial. Creştem prin dezvoltare organică şi prin integrarea de structuri de distribuţie (parteneriate cu bănci, brokeri de asigurări - n. red.), dar pot exista şi alte achiziţii dacă apar oportunităţi", spune Theodor Alexandrescu, directorul general al Alico, companie deţinută de MetLife.

Subsidiara Aviva a fost achiziţionată, de fapt, de Alico din fonduri proprii şi va fi integrată după primirea tuturor avizelor necesare în structura acesteia. Alico a obţinut în 2010 cel mai mare profit din piaţa asigurărilor, de circa 69 de milioane de lei (16 mil. euro), iar Alexandrescu afirmă că profitul net a fost mai mare anul trecut.

Finalizarea tranzacţiei ar putea dura între 12 şi 18 luni, potrivit şefului Alico, în condiţiile în care sunt necesare aprobări de la trei autorităţi de reglementare: Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) şi Consiliul Concurenţei.

Avizul CSSPP este necesar deoarece americanii au cumpărat şi compania de pensii a Aviva, care administrează active de circa 100 mil. euro.

Subsidiara locală a Aviva a subscris prime de 89 milioane de lei în 2010, în timp ce afacerile Alico, companie aflată pe locul trei în piaţa asigurărilor de viaţă, au fost de două ori mai mari, respectiv 205 milioane de lei. Compania rezultată după integrarea Aviva se va lupta umăr la umăr cu al doilea jucător din piaţă: BCR Asigurări de Viaţă, cu afaceri de peste 300 milioane de lei.

Integrarea companiilor de asigurări şi pensii private se va face în două faze diferite în funcţie de primirea aprobărilor, iar deocamdată nu au fost stabilite detaliile acestor operaţiuni.

"Numărul de angajaţi va depinde de dimensiunea noii organizaţii, iar aceasta va fi dată de dinamica pieţei. S-ar putea să avem nevoie chiar de mai mulţi angajaţi decât au cele două companii împreună. Alico este într-un proces de dezvoltare şi în acest moment facem angajări", a declarat Alexandrescu.

Reţeaua de agenţi de vânzări va fi însă menţinută şi chiar dezvoltată.

"Distribuţia nu este niciodată suficientă. Problema noastră ca piaţă este că nu putem ajunge la clienţi."

Alico are circa 750.000 de clienţi de asigurări şi administrează banii de pensie pentru alţi 360.000 de participanţi. Numărul de clienţi ai companiei va depăşi 1,5 milioane după integrarea Aviva.

"Clienţii nu trebuie să facă nimic pentru că vom păstra condiţiile stabilite la încheierea contractului. Nici structura produselor nu va fi modificată", precizează şeful Alico.

MetLife a achiziţionat odată cu subsidiara din România şi companiile de asigurări de viaţă ale Aviva din Ungaria şi Cehia. Subsidiara din Ungaria are afaceri anuale de circa 90 mil. euro, în timp ce compania din Cehia a raportat subscrieri de aproape 40 mil. euro în 2010.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică de către grupul MetLife. Având însă în vedere dimensiunea afacerilor Aviva România şi faptul că asigurătorul a înregistrat pierderi în mod constant de la intrarea pe piaţă preţul plătit pentru subsidiara locală s-ar putea situa între 10 şi 20 mil. euro. Companiile de asigurări sunt evaluate ca multiplu de prime brute subscrise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO