Mediafax.biz Exclusiv

Alexandrion: 2010 a fost un an extrem de slab

Autor: Ioana David

28.11.2010, 17:50 22

"În 2010 a existat o scădere masivă a consumului de băuturialcoolice, principala cauză fiind reducerea puterii de cumpărare,dar şi migrarea către segmentul economic şi subeconomic", a spusEperjessy. El estimează piaţa la aproximativ 360 mil. euro şi circa40 mil. litri.

Alexandrion Grup a avut anul trecut o cifră de afaceri de 33,8mil. euro, iar în 2010 vânzările ar putea avea "un uşor avans".Anul viitor compania şi-a bugetat un plus de 5%, în timp ce pentrupiaţă prognozele sunt de creştere de 5% "în cel mai fericit caz, întimp ce un scenariu realist ar indica o stagnare". În termeni devolum, compania estimează că va vinde 22 milioane de sticle în2011.

"Dacă ne uităm la fiecare lună din perioada ianuarie-septembrie2010 prin comparaţie cu aceleaşi perioade ale anului 2009, ne putemaştepta la o scădere şi pentru luna decembrie, dar poate nu atât demare ca şi scăderea din prima parte a anului", a mai spusEperjessy.

Producătorul are în portofoliu branduri precum Alexandrion,Brâncoveanu, Cava d'Oro, Kreskova, Alexander, Red Bowler scotchwhisky şi alte 20 de mărci.

Primul dintre acestea a înregistrat o scădere în volum, încontextul scăderii pieţei, însă per total cota de piaţă s-amajorat, după cum spun reprezentanţii companiei, fără să dea însădetalii legate de cotele de piaţă.

"Cea mai bună perioadă din an pentru companie, precum şi pentruîntreaga industrie în care activăm, este sfârşitul de an. Acestaeste sezonul de vârf pentru vânzările băuturilor alcoolice atâtdatorită temperaturilor scăzute, cât şi datorită abundenţei desărbători din această perioadă".

Majoritatea companiilor din industria băuturilor nu se aşteaptăla o revenire pe creştere a consumului în perioada Sărbătorilor,speranţele îndreptându-se mai degrabă pentru sezonul 2012.

Alexandrion Group, companie controlată de omul de afaceri NawafSalameh, este prezentă pe piaţa din România din 1994. Principaliicompetitori ai Alexandrion Group sunt producătorii locali Prodal'94 şi Scandic Distilleries şi im portatorii Cristalex, PernodRicard România sau Sollers PPD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO