Mediafax.biz Exclusiv

Alprom Piteşti vede vânzări mai mari la export

Autor: Ioana David

11.09.2011, 18:14 143

"Aproximativ 80% din producţie merg la export, iar printre destinaţiile externe se numără Austria, Germania, Elveţia, Anglia, Bulgaria, Ungaria, Moldova, Rusia", a spus Ioan Popescu, reprezentantul compartimentului de vânzări al Alprom.

Alprom a avut în 2010 o cifră de afaceri de 33 mil. lei (7,7 mil. euro), în creştere cu aproape 4% comparativ cu nivelul din 2010, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Compania a trecut pe pierderi în 2011, conform aceleiaşi surse, care au atins 1,8 mil. lei (0,4 mil. euro) comparativ cu un profit de 5 mil. lei (1,2 mil. euro) în 2010.

Totodată, în primele opt luni ale acestui an vânzările pe piaţa internă ale Alprom au stagnat. Tendinţa de creştere a exporturilor a caracterizat întreaga industrie a mobilei anul acesta.

Recent, Viorel Cataramă anunţa o creştere de aproape 80% a exporturilor în primele opt luni la compania pe care o controlează, Elvila. De asemenea, statisticile Asociaţiei Producă torilor de Mobilă din România (APMR) confirmă trendul. Potrivit datelor furnizate de asociaţie, în primele cinci luni exportul de mobilă a avut un plus de 18%.

"Zbaterea noastră este să mărim portofoliul de clienţi în principal la export", a spus Ioan Popescu.

Pachetul majoritar de acţiuni al Alprom este deţinut de omul de afaceri Cătălin Chelu, unul dintre cei mai activi investitori de pe bursa de la Bucureş ti, având acţiuni la companii din domenii diferite. Omul de afaceri a fost arestat anul trecut şi este anchetat pentru că ar fi încercat să-l mituiască pe secretarul de stat din Ministerul de Interne Valentin Fătuloiu.

Chelu a cumpărat acţiunile producătorului de mobilă Alprom în vara anului 2009 de la salariaţi şi directori, dar investiţiile sale în această industrie s-au diversificat. El mai este acţionar (indirect) şi la Mobila Rădăuţi, companie listată la Bursă pe piaţa RASDAQ, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 22,4 mil. lei (5,3 mil. euro).

La Salonul de Mobilă care a avut loc la Romaero şi care s-a încheiat ieri, Alprom a avut standuri alăturate cu cele ale Mobila Rădăuţi, dar şi cu cele ale Rostramo, producătorul de mobilă listat pe RASDAQ, iar potrivit lui Ioan Popescu, Cătălin Chelu ar avea acţiuni şi la Rostramo.

În ultimele raportări făcute pe Bursă aferente lunii iunie, Cătălin Chelu nu apare menţionat printre acţionarii cu deţineri importante la Rostramo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO