Mediafax.biz Exclusiv

Ameropa a făcut în două luni 70% din businessul dintr-un an

Ameropa a făcut în două luni 70% din businessul dintr-un an

Autor: Gabriel Razi

17.08.2011, 18:08 112

Astfel, compania a reuşit ca într-un interval de două luni să ajungă la peste 70% din tot businessul realizat anul trecut, vara şi toamna fiind de altfel cele mai bune sezoane pentru tradingul cu cereale. Exporturile s-au realizat către Ameropa AG, compania-mamă din Elveţia. "Suntem în grafic până acum însă până la sfârşitul anului sper să fim pe plus. Noi vindem la sfârşitul fiecărei zile tot ce cumpărăm din România către compania-mamă din două motive, pentru a ne securiza profiturile şi pentru că biroul de trading din Elveţia are altă deschidere către pieţe faţă de cel din România", explică Cezar Gheorghe, director general al Ameropa.

Lunile de vară şi toamnă acoperă o mare parte a businessului traderului de cereale în condiţiile în care compania a încheiat primul trimestru din acest an cu afaceri de 6,4 milioane de euro, potrivit datelor dintr-un raport remis Bursei de Valori Bucureş ti (BVB).

Astfel, odată cu a doua parte a lunii iunie traderul a început să exporte materiile prime achiziţionate pe piaţa locală. În prima lună de export Ameropa a livrat 31.800 de tone de cereale, mai mult de jumătate din cantitate fiind grâu.

În iulie traderul a continuat să exporte, cantităţile ridicându- se la sfârşitul lunii la 44.500 de tone, din care 18.500 de tone de floarea-soarelui şi 10.000 de tone de porumb. Ulterior, în prima jumătate a lunii august traderul şi-a intensificat exporturile, acestea ajungând la 62.000 de tone. Două treimi din livrările din august au fost acoperite de porumb şi floarea-soarelui.

"Produsele pleacă din port de la Constanţa pe măsură ce le achiziţionăm şi în funcţie de calendarul navelor de transport, livrările se realizează treptat", explică Gheorghe.

Pe de altă parte directorul Ameropa spune că strategia companiei nu este aceea de a stoca cerealele şi de a le vinde atunci când preţurile sunt mari, ci se concentrează pe a livra în mod constant produse agricole în pieţele internaţionale.

"Nu stau cu marfa în silozuri, cumpărăm şi vindem tot timpul", spune Cezar Gheorghe.

Ameropa a intrat în România în urmă cu trei ani, când a achiziţionat pachetul majoritar al depozitarului de produse agricole Comcereal Constanţa pentru 15,4 milioane de euro, pentru ca anul trecut să îşi majoreze participaţia la 96,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO