Mediafax.biz Exclusiv

AnaCap, fondul interesat de Carpatica, ar investi 60-80 mil. euro

Ilie Carabulea va încheia negocierile cu AnaCap, fondul interesat de Carpatica, în două săptămâni. Vedeţi aici cine sunt investitorii şi câţi bani vor aduce în bancă

Autor: Razvan Voican

03.10.2011, 18:51 1512

În ultimii trei ani Carabulea a avut numeroase asemenea discuţii fără a ajunge însă la un acord în principal din cauza neînţelegerilor asupra evaluării băncii.

Fondul înfiinţat în 2005 la Londra, cu active în administrare de peste 1 mld. euro şi care are printre investitori pe Goldman Sachs, Honeywell sau Allianz, ar investi 60- 80 mil. euro, tranzacţia putând include achiziţie de acţiuni plus o majorare de capital.

Pe lângă negocierile cu Carabulea, fondul de private equity va avea de obţinut aprobarea BNR, un investitor cu un astfel de profil nemaifiind întâlnit pe piaţa bancară locală într-o poziţie de acţionar semnificativ, cu atât mai mult cu cât un fond de acest tip nu este investitor pe termen lung, ci caută variante de exit după ce întăreşte un business.

Carabulea a spus de mai multe ori că şi-ar dori un investitor strategic.Chiar dacă Ana-Cap ar intra în bancă, ar rămâne şi Carabulea acţionar, însă fondul ar prelua controlul, aducând şi propriii manageri conform reţetei de lucru a unui fond de private equity.

Teoretic, camera de date de la Carpatica va fi deschisă şi altor investitori interesaţi.

Vara trecută AnaCap a primit aprobarea băncii centrale a Cehiei pentru a prelua Banco Popolare Ceska Republica, rebotezată în Equa Bank, şi anunţa de pe atunci că vizează încă o achiziţie bancară în Europa.

Strategia fondului este de a profita de situaţia dificilă a băncilor europene presate să vândă din active pentru a-şi consolida capitalul.

Carabulea este consiliat de banca de investiţi Rothschild şi de casa de avocatură Voicu& Filipescu, în timp ce AnaCap a angajat pentru acest proiect Deloitte Financial Advisory şi avocaţii de la CMS Cameron McKenna.

Potenţialul investitor s-a prezentat de luna trecută oficialilor BNR de la supraveghere care în principiu ar fi mulţumiţi cu o soluţ ie de consolidare a capitalului băncii.

Echipa AnaCap este condusă de Fabrizio Cesario, director executiv responsabil cu achiziţiile fondului, fost director pe instituţii financiare la defuncta Lehman Brothers, iar apoi pentru scurt timp la Lazard.

Cesario are un palmares important în consultanţă pe piaţa tranzacţiilor bancare din Italia: preluarea Banca Antonveneta de către ABN Amro sau fuziunea dintre UniCredit şi HVB.

Banca Carpatica are active de 660 mil. euro şi parcurge de anul trecut un proces de restructurare şi modernizare a modelului de business, în trimestrul al doilea din 2011 apropiindu-se de revenirea pe profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO