Mediafax.biz Exclusiv

Anghel, BCR: Intrările mari de capital străin în România sunt puţin probabile în acest moment, aşa că fondurile europene pot fi o gură de aer proaspăt

Autor: Crenguta Nicolae

17.10.2011, 13:57 188

Recent, noul ministru al afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat că printre obiectivele pe care şi le-a fixat se află atingerea unei rate de absorbţie a fondurilor europene de minimum 20% până în 2013 (4 mld. euro din totalul de 19,6 mld. euro alocaţi pentru fondurile structurale între 2007 şi 2013), susţinând că, altminteri, miliarde de euro ar putea fi pierduţi de România.

"O revenire mai rapidă a României trebuie însoţită de fluxuri semnificative de capital străin. Dar în condiţiile externe actuale, intrările mari de capital străin sunt puţin probabile, iar România va trebui să crească în special pe seama resurselor proprii. Fondurile europene pot fi o gură de aer proaspăt în acest context", afirmă Lucian Anghel.

Pe de altă parte, economistul Florin Cîţu nu crede că înfiinţarea unui minister al fondurilor europene va rezolva problema absorbţiei.

"Nu cred că prin crearea unei noi instituţii birocratice se poate rezolva problema absorbţiei fondurilor, având în vedere dificultăţile concrete întâmpinate de cine depune dosare pentru proiecte", a spus el.

Cîţu este de părere că era mult mai bine să se concentreze eforturile la nivel de oraş, pentru a-i ajuta pe cei interesaţi să depună proiecte cu finanţare UE.

"În plus, acest sfat trebuia oferit gratuit.", a precizat Cîţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO