Mediafax.biz Exclusiv

AOAR: România rămâne atractivă pentru investitorii străini, dar trebuie să se fie susţinuţi mai mult şi antreprenorii locali

Autor: Adelina Mihai

29.02.2012, 12:34 32

"Numai pe inovaţie şi produse create în România, după ideile noastre, vom putea genera centre de cercetare şi joburi înalt calificate. Investitorii străini vin şi pleacă, iar exemplul Nokia nu este şi nu va fi singular. Noi susţinem investiţiile româneşti, însă şi Guvernul trebuie să-i susţină pe antreprenorii locali", a spus Pârvan.

El a explicat că dacă fiecare din cele 350.000 de firme cu afaceri de 100.000 de euro ar fi obligate să investească anual câte 10.000 de euro la buget, ar însemna un aport de 3,5 mld. euro la PIB.

Reprezentantul AOAR susţine căRomânia nu ar trebui să se mai bazeze prea mult pe joburile create de investitorii străini, pentru că materiile prime sunt cumpărate de aceştia la preţuri internaţionale, energia ajunge încet-încet la preţuri internaţionale, iar singurul avantaj competitiv al României este costul scăzut al forţei de muncă.

Anul trecut, investiţiile străine au scăzut la 1,9 miliarde de euro (cu 13,6% mai mici decât în 2010), fiind de aproape cinci ori mai mici decât în 2008, anul în care s-a atins un nivel-record de 9,1 mld. euro.

Problema României, la fel ca în întreaga Europă, este lipsa de joburi în producţie, unde piaţa muncii este deficitară, iar reindustrializarea este una dintre principalele probleme ale economiilor europene.

Cei patru ani de criză au şters peste 540.000 de joburi din economie, chiar dacă anul trecut piaţa muncii a dat semnale de revenire, iar numărul de salariaţi a crescut cu aproape 100.000. De la sfârşitul lui 2008 până la finele anului trecut, peste 200.000 de angajaţi din industrie şi-au pierdut locul de muncă, acesta fiind şi sectorul care concentrează cea mai mare pondere a joburilor create de mediul privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO