Mediafax.biz Exclusiv

Aurelian Dochia: Terenurile agricole din România sunt foarte ieftine, un fond de investiţii poate câştiga în doar câţiva ani de câteva ori suma investită

Autor: Gabriel Razi

28.02.2012, 12:13 229

"După intrarea în Uniunea Europeană preţurile din România au început să se apropie de cele din Vest, acest lucru se vede şi pe piaţa construcţiilor, iar investitorii speculează această diferenţă de preţ", a adăugat Dochia.

Potrivit unui raport al GRAIN, România se află în acest moment pe primul loc între ţările din Europa şi pe locul zece în lume în funcţie de procentul de teren agricol controlat de companiile cu capital străin.

"Bineînteles că preţurile din România nu vor ajunge la nivelul celor din Vest, dar un fond de investiţii poate câştiga şi de câteva ori suma investită în numai câţiva ani", explică analistul.

Pe piaţa locală investitorii străini deţin 7% (700.000 hectare) din terenul agricol, în Cehia nonrezidenţii au în posesie 4% din total, în timp ce în Ucraina deţinerile investitorilor se ridică la 3%.

Achiziţiile făcute de străini în România au fost făcute prin intermediul companiilor înregistrate local, aceasta fiind singura barieră impusă de guvern în faţa valului de preluări.

Autorităţile de la Bucureşti mai au în acest moment doi ani pentru a găsi o soluţie pentru prelungirea acestei interdicţii în condiţiile în care România este obligată prin tratatul de aderare la UE ca începând cu 2014 să liberalizeze piaţa funciară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO