Mediafax.biz Exclusiv

Bancherii au avut cerere de credite de retail în martie ca în anii de boom

Bancherii au avut cerere de credite de retail în martie ca în anii de boom

Autor: Liviu Chiru

12.04.2011, 10:13 94

Acesta este celmai ridicat nivel lunar consemnat din toamna anului 2008, înainteca bancherii să îngheţe creditarea.

Vârful istoric fusese atins în iulie 2008,când bancherii au cerut informaţii de la Biroul de Credit despre793.000 de clienţi potenţiali. În 2008, media lunară a fost deaproape 632.000 de interogări, pentru ca în 2009 şi 2010 să coboarespre 341.000 de interogări.

Băncile verifică situaţia îndatorăriifiecărui client potenţial în procesul de analiză a dosarului decredit, astfel că numărul interogărilor trimise la Biroul de Creditdă o bună aproximare privind numărul de cereri de credit. Însistemul Biroului de Credit participă în prezent 35 de bănci şi 17instituţii financiare nebancare.

În ciuda numărului mai mare de dosare decredit, soldul împrumuturilor acordate populaţiei a continuat săcoboare în martie, ceea ce arată că finanţările noi încă nu reuşescsă acopere rambursările.

"Am intrat (la sfârşitul lunii martie - n.red.) cu sumele datorate sub 100 de miliarde de lei, pentru primadată din decembrie 2008", spune Şerban Epure, directorul general alBiroului de Credit. Societatea, controlată de mai multe bănci comerciale,colectează date exclusiv despre creditele acordate persoanelorfizice.

În ultimii doi ani numărul lunar alinterogărilor trimise de bănci la Biroul de Credit mai sărisepragul de 400.000 de unităţi doar în martie anul trecut. În 2010,vânzările de credite au încetinit însă după vârful din martie, încondiţiile în care mediul economic s-a deteriorat (în maiautorităţile au anunţat măsuri- şoc de ajustarefiscală).

Cererea de credite a rămas slabă pânăinclusiv la începutul lui 2011. În ianuarie şi februarie Biroul deCredit primise puţin peste 300.000 de interogări pentru clienţipotenţiali.

De la sfârşitul iernii bancherii au devenitînsă mai incisivi în vânzarea de credite, chiar dacă acum semulţumesc să atragă clienţi de la concurenţă, cu speranţa că arputea să le împrumute şi o sumă suplimentară faţă de cea necesarăpentru a închide vechile datorii.

Tot mai mulţi jucători - în special dintrecei din top zece - vin cu oferte de credite prezentate ca fiind "derefinanţare", deşi teoretic aproape orice împrumut poate fi folositşi în acest scop.

Încetineşte creşterearestanţelor

Epure remarcă şi o încetinire a creşteriirestanţelor, deşi acestea rămân cu o dinamică pozitivă.

"În martie restanţele au urcat, dar foartepuţin. Înainte de criză aveam o creştere sănătoasă, pe fonduldezvoltării creditării. Apoi a venit cea nesănătoasă, suprapusă peo cvasistagnare a creditării", spune Epure, fără să ofere însă maimulte detalii.

La sfârşitul lunii februarie restanţelepopulaţiei ajunseseră la 5,9 mld. lei (1,3 mld. euro), potrivitdatelor publicate de BNR. Din 2005, anul în care Biroul de Credit aajuns la o acoperire relevantă a pieţei, şi până în prezent sumelerestante la plată la creditele populaţiei au afişat scăderi în doarşapte luni.

Epure spune că valul de refinanţări a dus şila închiderea unor conturi care înregistrau probleme, aceasta avândastfel o contribuţie la atenuarea dinamicii restanţelor. În plus,efortul de rambursare a fost atenuat de aprecierea leului dinultimele luni.

Tot mai puţine credite deconsum

Numărul creditelor de consum, vedeta anilorde boom, continuă să coboare într-un ritm alert, în condiţiile încare bancherii preferă acum să marşeze pe împrumuturile garantatecu ipotecă.

Astfel, la sfârşitul lunii martie, Biroul deCredit contabiliza 3,7 milioane de conturi de credit de consumactive, faţă de 4 milioane în octombrie anul trecut.

Faţă de martie anul trecutnumărul creditelor de consum a coborât circa 600.000. Vârful fuseseatins în decembrie 2008, când erau în derulare peste 4,8 milioanede credite de consum. Biroul de Credit foloseşte formatul deraportare al BNR, astfel că în creditul de consum sunt incluse şiîmprumuturile de nevoi personale garantate cu ipotecă, deşi acesteaau în general valori mari şi termene de rambursarelungi.

În segmentul de credite ipotecaresunt înregistrate doar cele pentru achiziţia de imobile.Cererea de crediteipotecare a accelerat însă uşor, astfel că în ultimele şase luninumărul conturilor a urcat cu circa 20.000, până la 210.000 decredite.

Creşterea din segmentulcreditelor ipotecare este corelată cu programul guvernamental"Prima Casă". Anul trecut s-au vândut în cadrul ediţiei a doua aprogramului (demarată în martie) circa 17.000 decredite.

În 2011 din plafonul alocatiniţial, de 200 mil. euro, s-au mai dat încă circa 5.000 decredite. Astfel, reiese că bancherii au reuşit să vândă foartepuţine credite în afara programului guvernamental. De altfel, OanaPetrescu, vicepreşedintele executiv al BCR responsabil de retail,sublinia recent că avansul de 5% a devenit un element esenţial învânzarea de credite, în condiţiile în care clienţii nu mai audisponibilităţ i pentru a aduce avansul standard, de 25% dinvaloarea imobilului.

Rămâne îndatorarea pentruconsum

În continuare aproape două treimi dindatoria populaţiei la bănci provine din credite de consum, deşisoldul a coborât vizibil. În martie, mai erau în stoc credite deconsum în valoare de 64,7 miliarde de lei (15,7 mld. euro), înscădere cu aproape 9% de la 71 de miliarde de lei în octombrie anultrecut. Statistica este influenţată şi de aprecierea leului, care afăcut ca soldul creditelor în euro, exprimate în lei, să fie maimic.

Soldul creditelor ipotecare a urcat de la 26la 29 mld. lei (7 mld. euro).Finanţările acordate pe cardurile de credit şidescoperit de cont au urcat uşor, cumulând acum 5,7 miliarde delei, faţă de 5 miliarde de lei în octombrie anul trecut

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO